Начало arrow Архив на новините arrow Юни 2009 arrow По-ниски цени на роуминга от 1 юли  
По-ниски цени на роуминга от 1 юли Печат
30 юни 2009

Регламентът за роуминга в ЕС премахва последното препятствие: Съветът подготвя възможности за по-ниски цени на роуминга от 1 юли

roamingНа 8 юни 2009 г. министрите на 27-те държави-членки на ЕС официално приеха новите правила за роуминга в ЕС, предложени от Европейската комисия миналия септември (IP/08/1386) и одобрени от Европейския парламент през април (IP/09/620). Новите правила за роуминга в ЕС ще доведат до допълнително намаление с до 60 % на сметките за роуминг на потребителите от 1 юли — тъкмо навреме за тазгодишните летни отпуски. Новият регламент за роуминга в ЕС по-специално гарантира, че докато са в чужбина в рамките на ЕС, потребителите няма да плащат повече от 0,11 евро (без ДДС) за изпращане на текстово съобщение. Със своите мобилни телефони потребителите ще могат също така да сърфират в интернет, да изтеглят филми или да изпращат снимки от отпуската, без затова че лятото са ползвали роуминг да получат „шок при получаване на сметката“ . При новите правила за повиквания в роуминг мобилните оператори трябва да таксуват своите клиенти на една секунда след първите 30 секунди, вместо на една минута, с което се очаква намаляване на телефонните сметки с до 24 %. След одобряването от Съвета на министрите на ЕС, новите правила за роуминга в ЕС ще влязат в сила от 1 юли във всичките 27 държави-членки на ЕС.

Хронология -  Новите правила за роуминг в ЕС, които бяха одобрени от Съвета:

roamingще ограничат до 0,11 евро (без ДДС) цената, която може да бъде определена за потребителите при изпращане на текстово съобщение по време на престой в чужбина, спрямо средна цена в момента от 0,28 евро (цените за SMS в роуминг надхвърлят 0,35 евро в Холандия и Португалия).

• съществено ще намалят таксите за роуминг на данни (цената за сърфиране в интернет или за изтегляне на филми с мобилен телефон при престой в чужбина), като въвеждат горна граница за цените на едро в размер на 1 евро на мегабайт, изтеглен от интернет, спрямо средна за ЕС цена на едро в момента от 1,68 евро на мегабайт, като в някои страни тази такса е много по-висока — в Ирландия (6,82 евро), Гърция (5,30 евро) и Естония (5,10 евро).Горната граница за цените на едро ще се понижи на 0,80 евро през 2010 г. и на 0,50 евро през 2011 г. и следва да доведе до допълнително намаляване на сметките на клиентите.

ще защитават потребителите от „шокове при получаване на сметката“, като дават възможност на клиентите да избират механизъм за автоматично изключване, когато сметката достигне 50 евро, освен в случаите, когато потребителят е предпочел по-висока граница.Тези мерки за прозрачност трябва да бъдат въведени от операторите до март 2010 г.

ще намалят допълнително цените на повикванията в роуминг. В момента горната граница на цената на изходящите повиквания е 0,46 евро, а на входящите в чужбина — 0,22 евро; на 1 юли 2009 г. тези граници ще слязат съответно на 0,43 евро за изходящите повиквания и на 0,19 евро за входящите повиквания, на 1 юли 2010 г. — на 0,39 евро и 0,15 евро, а до 1 юли 2011 г. — на 0,35 евро и 0,11 евро (всички цени са за минута и не включват ДДС).

Източник: Представителство на ЕК в България

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside