Начало arrow Архив на новините arrow Май 2009 arrow Офис на JASPERS в София  
Офис на JASPERS в София Печат
12 май 2009

jaspersПо инициатива на вицепремиера по управление на еврофондовете Меглена Плугчиева Европейската инвестиционна банка откри офис на JASPERS (Joint Assistance to Support Projects in European RegionS) у нас. Лентата на ул. „Съборна” №2а прерязаха вицепрезидентът на ЕИБ Матиас Колац-Анен и заместник министър-председателят.
 
В новооткрития офис експертите ще оказват консултантска помощ при разработването на проекти, за да бъдат те подготвени така, че да отговарят на изискванията за финансиране от европейските фондове.

Част от консултантите на JASPERS ще пътуват в страната, за да оказват съдействие на общините по места, най-вече при подготовката на големите инфраструктурни проекти, които кандидатстват за финансиране по оперативните програми „Околна среда”, „Транспорт” и „Регионално развитие”, съобщи при откриването на офиса Меглена Плугчиева.
 
Тя припомни, че именно в помощ на общините е било предложението й долната граница за стойността на инфраструктурен проект по линия на ОП„Околна среда” да бъде намален от 25 млн. евро на 20 млн. евро, тъй като това ще им позволи да се възползват от включването в JASPERS. Крайната цел е да се използва експертната оценка на JASPERS, за да бъдат проектите качествено изготвени и бързо придвижени, така че да се избегнат забавяния и оскъпяване чрез корекции и анекси на договорите.
 
Вицепрезидентът на ЕИБ Матиас Колац-Анен съобщи, че с помощта на JASPERS вече са подготвени 8 инфраструктурни проекта в България. Сред тях са Софийското метро и жп линията Свиленград - турска граница, както и проектите за изграждане на интегриран воден цикъл в Габрово и Враца. Предстои офисът на JASPERS да консултира общо 50 инфраструктурни проекта в страната през 2009 г., сред които е и заводът за преработка на отпадъци в столицата.

Източник: Министерски съвет – www.government.bg
Снимка: DarikNews

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside