Начало arrow Новини arrow Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани по ОПТТИ 2014-2020  
Проекти за близо 3 млрд. лева са реализирани по ОПТТИ 2014-2020 Печат
23 май 2024
4Близо 3 млрд. лева са инвестирани в инфраструктурни проекти по Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.  

Това съобщи министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков на заключителното информационно събитие за постиженията по транспортната програма, което се проведе в Бургас. Министърът подчерта, че благодарение на безвъзмездното европейско съфинансиране България вече 18 години реализира проекти, които поставят страната по нов начин на картата на Европа.

Инвестициите в устойчив транспорт дават силен тласък в развитието но регионите и допринасят за по добър, по-зелен и по сигурен транспорт. Това отбеляза София Алвеш, директор на дирекция „Изграждане на административен капацитет и изпълнение на програми ІІ“ в Европейската комисия. Тя допълни, че на площада в Бургас е посадено дърво в знак на разбиране и признание за важната роля, която играят горите за собственото ни благополучие. В Европейския съюз, за да се гарантира качеството и количеството на европейските гори, институциите са ангажирани да засадят 3 милиарда дървета до 2030 г., като този процес се наблюдава чрез приложението MapMyTree.
4-2Политиката на сближаване ще продължи да подкрепя развитието на устойчива транспортна инфраструктура и подобряването на пътната безопасност в България като инвестира 3.7 милиарда лева в широкомащабни проекти – за чиста природа и по-малко катастрофи, заяви Йорданка Чобанова, ръководител на Представителството на ЕК в България.
Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014 -2020 г. е една от десетте оперативни програми у нас, които се финансират от Кохезионния и Структурните фондове на ЕС. С финансиране от програмата са построени 70 км нови пътища, 28 км рехабилитирани жп линии и 5 реновирани жп гари: Карнобат, Стара Загора, Подуяне, Казичене и Искър. По ОПТТИ са изградени още 12 км метро линии с нови 12 метро станции, както и метродепо „Земляне“. С европейското съфинансиране е доставена специализирана техника и оборудване за подобряване на корабоплаването  по река Дунав, изградени са системи за сигурност, интеграция и визуализация на територията на пристанищата.

Източник: www.eufunds.bg
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside