Начало arrow Новини arrow „Кухнята на Европа“ в Тетевен  
„Кухнята на Европа“ в Тетевен Печат
27 май 2023
5По случай Деня на Европа на 10 май в гр. Тетевен се проведе кулинарното състезание „КУХНЯТА НА ЕВРОПА“.

В инициативата се включиха отбори от НПГГСД „Сава Младенов“ – гр. Тетевен, ПГ по СЕУ – гр. Тетевен, СУ "Георги Бенковски" - гр. Тетевен, ОУ „Васил Левски“ - с. Голям извор, ОУ „Васил Априлов“ – с. Градежница.
Участниците имаха отлична предварителна подготовка и всеки екип си беше избрал един кулинарен регион. На постери 62бяха представени характерните храни за Средиземноморието, за Италия, Испания, Германия, Франция, за балканските страни. Отборите се включиха и в кулинарната изложба с по две предварително приготвени ястия от избрания регион. Всеки отбор представи своите ястия и отбеляза за коя част на Европа са характерни, как са приготвени и какви съставки са използвани.
По време на събитието беше изработена апликация от подправки и представени характерните за тетевенската кухня подправки. Учениците трябваше да ги разпознаят по миризмата и по вида. Най-много ги затрудни салвията.
62В играта Европейски кулинарни региони състезателите трябваше да залепят на картата на Европа снимки на характерните за съответния регион храни. Всички се справиха отлично. В края на събитието отборите аранжираха по едно плато с предоставените им различни видове храни.
Водещи на събитието бяха директорът на ЦПЛР - Тетевен - Цеца Цакова и началникът на отдел „Хуманитарни дейности, спорт и туризъм“ – Камелия Кънчева, а сред присъстващите бяха Галина Михнева - ръководител на Европа директно Габрово и Мариела Петрова - изпълнителен директор на РСО „Централна Стара планина“.
Всички участници получиха предметни награди, а всяко училище - грамота за участие.
Събитието се организира в партньорство с Община Тетевен, ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово и РСО „Централна Стара планина“ и е посветено и на Европейската година на уменията.

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
6262
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside