Начало arrow Новини arrow Семинар за биологично отглеждане на зеленчуци  
Семинар за биологично отглеждане на зеленчуци Печат
25 април 2023
4Стратегията „От фермата до трапезата“ като част от Европейския зелен пакт и Инициативите на ЕК, свързани с резултатите от Конференцията за бъдещето на Европа, предвижда увеличаване на площите за биологично земеделие, намаляване на употребата на пестициди и торове наполовина и други мерки за намаляване на замърсяването на почвите и производство на здравословни храни.

На 11 април в Габрово се проведе семинар за дребни и средни земеделски производители от региона, посветен на биологичното отглеждане на зеленчуци и, по-специално, домати и краставици.
4-2

Участниците се запознаха с изискванията в сферата на биологичното производство на растителна продукция, както и с разликата в изискванията при отглеждане на домати и краставици по методите на биологичното производство в сравнение с конвенционалното такова, получиха ценни практически съвети от лектора ас. д-р Йордан Йорданов, катедра „Растениевъдство“ – „Биологично земеделие“ към Аграрен университет Пловдив. Самият той се занимава с биологично земеделие в Аграрния университет в Пловдив.

Част от тези, които вече отглеждат зеленчуци по този начин, споделиха пречките от административен характер, които стоят пред тях, и проблемите, които имат с някои от сертифициращите фирми в България.

Организатори на събитието са ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово, НССЗ офис Габрово и Аграрен университет Пловдив.

Презентации

Източник: ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside