Начало arrow Новини arrow Какво предстои през 2023 г.  
Какво предстои през 2023 г. Печат
27 януари 2023
7-1Уважаеми читатели, 
Уважаеми партньори и съмишленици, 
 
И през 2023 г. ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово ще се стреми да бъде редом до Вас, за да говорим за европейските цели и политики, за „Европейския зелен пакт“, за насърчаване на цифровизацията и технологичната модернизация, за Плана за възстановяване и устойчивост NextGenerationEU, за REPowerEU, Европейската година на уменията 2023 и много други приоритети.   

Наред с текущите дейности, свързани с повишаване осведомеността на гражданите, отговори на запитвания, изготвянето на 12 бр. месечни бюлетини, публикуване на новини и интересни факти на страницата ни във Фейсбук и на сайта на Европа директно Габрово, сме предвидили редица събития, посветени на различни теми в градовете на Габровска и Ловешка области.

Част от събитията са посветени на зеления, цифров и справедлив преход, свързани са с възможностите, които предоставят Планът за възстановяване и устойчивост и REPowerEU. Ще се постараем да подпомогнем фирмите и гражданите при стартиране на мерките от тези и други програми. Ще представим възможността за прилагане на мерки за енергийна ефективност, термопомпи, производство на електроенергия от възобновяеми източници и др.
В «От фермата до трапезата» ще отидем и при малките и средни земеделски производители, за да ги запознаем с целите на ЕС и представим добри практики за намаляване употребата на пестициди и торове, управление на отпадъците.

Много събития са посветени на Европейската година на уменията 2023.  
В „Традициите срещат бъдещето“ ще привлечем млади хора към каузата за запазване и развитие на традиционните занаяти като част от българското и европейско културно наследство, запазване на автентичните похвати и техники на старите майстори. 
7-2През втората половина на годината под наслов „Аз мога да..., аз харесвам...“ ще проведем дискусии на ученици в неформална среда с психолози и кариерни консултанти.  
В Дните на креативното мислене и умения по забавен и атрактивен начин ще насърчим креативното мислене и практическите умения, свързани със STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) сред учениците от Габровска област и ще популяризираме тези професии.  
В „ЕС в моето училище“ ще представим и насърчим използването на официални учебни материали на ЕС, ще се постараем да убедим  пълнолетните ученици през 2024 г. да гласуват на изборите за Европейски парламент.

Не сме забравили традиционните за Европа директно Габрово събития: Годишна студентска научна сесия, Европейски ден на здравословното хранене и спорта, отбелязване на 9 май – Ден на Европа, който тази година ще е в община Тетевен.

През 14-годишното си съществуване центърът Европа директно Габрово успешно работи в сътрудничество с много организации, институции и граждани, на които сърдечно благодарим!
Разчитаме на тези партньорства за реализация и на планираните бъдещи инициативи.

Екипът на ЕВРОПА ДИРЕКТНО Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside