Начало arrow Архив на новините arrow Февруари 2009 arrow Европейската комисия откри новата информационната мрежа „Европа Директно“  
Европейската комисия откри новата информационната мрежа „Европа Директно“ Печат
14 февруари 2009

На 12 февруари в Брюксел официално беше дадено началото на второ поколение общоевропейска мрежа от информационни центрове „Европа Директно“ за периода 2009—2012 г. Новата мрежа ще разшири възможностите за гражданите да получават практическа информация и съвети относно упражняването на права в Европейския съюз. Хората ще могат да се обръщат към един от 500-те информационни центрове, за да получат отговор на свои конкретни въпроси относно ЕС. Центровете „Европа Директно“ ще дават също така обратна информация от гражданите за институциите на ЕС и активно ще насърчават дебатите на местно и регионално ниво по теми, свързани с ЕС.

„През последните четири години информационните центрове “Европа Директно“ бяха мост, свързващ институциите на ЕС и обществеността. С оглед на предстоящите избори за Европейски парламент днешното откриване на обновената мрежа „Европа Директно“ е важна инициатива в усилията ни да общуваме по-ефикасно по европейски въпроси“, заяви при откриването заместник-председателят на Комисията Маргот Валстрьом, отговаряща за комуникационната стратегия.
Председателят на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг заяви: „През юни европейските граждани ще решат кой ще ги представлява в Европейския парламент през следващите пет години. Членовете на ЕП гласуват по въпроси, които касаят всички нас – от защитата на потребителите до регулирането на финансовите пазари. Много хора обаче знаят малко за тяхната роля. Информационните центрове „Европа Директно“ могат да помогнат на гражданите да научат повече и по този начин да ги мотивират да дадат своя глас“.

Информационните центрове „Европа Директно“ в държавите-членки са едно от средствата на Европейската комисия за предоставяне на информация на обществеността на местно ниво. Услугите на центровете са безплатни за обществеността. Информационната мрежа „Европа Директно“ беше открита за първи път през 2005 г. Центровете ще получават безвъзмездна годишна помощ от Европейската комисия от максимум 25 000 евро за своите информационни дейности, свързани с ЕС, и ще трябва да осигурят съфинансиране от поне 50%.

От 2008 г. на територията на Габровската търговско-промишлена палата работи Европейски информационен център “Европа директно”. Участник в официалната церемония в Брюксел от Габрово е Ганка Бакалова – информационен специалист на Центъра. По време на двудневната среща участниците ще посетят Европейския парламент, ще дискутират предстоящите избори за нов парламент, промените в климата и енергийната ефективност, световната икономическа криза, ролята на ЕС в света.

Дебатите – наживо на: 
 http://www.europarl.europa.eu/wps-europarl-internet/frd/live/live-video?eventId=20090213-0925-SPECIAL

Журналистически въпроси:

Joe Hennon
Тел: +32.2.2953593

Ирена Новакова
Тел: +32.2.2999608

За повече информация:  

 http://ec.europa.eu/dgs/communication/pdf/Decision-de-la-Commission-EN.pdf
 http://ec.europa.eu/europedirect/index_en.htm 

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside