Начало arrow Новини arrow Носители на наградите REGIOSTARS за 2022 г.  
Носители на наградите REGIOSTARS за 2022 г. Печат
25 ноември 2022
Комисията обяви носителите на наградите REGIOSTARS за 2022 г. за най-добрите проекти, финансирани по линия на политиката на сближаване в ЕС.

По повод 15-ата годишнина на наградите бяха номинирани 15 проекта сред финалистите и победителите в досегашните издания.

3След публично гласуване комисарят по въпросите на сближаването и реформите Елиза Ферейра връчи наградите на победителите по време на церемония в Евора, Португалия:

Първа награда получи проектът за възстановяване и реконструкция на Cittadella Gozo в Малта. Чрез проекта са възстановени и реконструирани вътрешните структури на стените на древния укрепен град. Сега, благодарение на новия център за посетители и по-добрата достъпност, тази впечатляваща забележителност ще привлича повече туристи от всякога, като използва изцяло своя потенциал.  

Втора награда е присъдена на пилотен проект „Електронни училища“. По този проект бяха предоставени ИКТ оборудване и инструменти за цифрово образование на 151 начални и средни училища в Хърватия. Той помогна на 10% от училищата в страната да повишат компетентността си в областта на ИКТ за преподаване и учене. С непрекъснатата си подкрепа и обучение за учители и директори всеобхватният подход на проекта гарантира дългосрочна устойчивост.     

2На трето място се нарежда „PICSA Sustainable Construction Programme in Andalusia“ (PICSA - програма за устойчиво строителство в Андалусия). Този проект спомогна за съживяването на строителния сектор в Андалусия, Испания, чрез въвеждането на икономии на енергия и използването на повече енергия от възобновяеми източници в съществуващите сгради. Проектът също така подобри конкурентоспособността на местните строителни дружества и намали енергийната бедност на семействата с ниски доходи.  
Комисията организира наградите REGIOSTARS ежегодно от 2008 г. насам. Всяка година стотици проекти се състезават в пет категории, а за всеки конкурс се определя конкретна тема. Гражданите могат да гласуват за предпочитания от тях проект измежду финалистите за наградата на публиката. От 2023 г. категориите ще бъдат свързани с целите на политиката за програмния период 2021-2027 г. Процесът на подбор ще се проведе на два етапа, като всички финалисти ще представят окончателната си презентация пред жури по време на Годишната седмица на регионите на ЕС. Церемониите по награждаването се провеждат в държавите членки на основата на ротационна система. Домакин за 2023 г. ще бъде град Острава в Чехия.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside