Начало arrow Новини arrow Онлайн демонстрации на Портала за достъп до е-услуги  
Онлайн демонстрации на Портала за достъп до е-услуги Печат
11 октомври 2021
4Финансираните по Оперативна програма "Добро управление", системи и портали, поддържани от Държавната агенция „Електронно управление“ бяха представени чрез серия от четири онлайн демонстрации във Фейсбук страница на агенцията.

Най-голям интерес предизвика първото представяне, а именно на новостите в Портала за достъп до е-услуги . Близо 500 души разгледаха на живо архитектурата на най-важните системи, които осигуряват електронното управление в държавата.
До момента над 359 административни структури и 300 общини са присъединени в Портала. Централизиран  е процеса по заявяване на общински услуги и вече с един формуляр могат да се заявяват над 180 електронни административни услуги.
Показан беше и обособеният раздел „Моето пространство“, където всеки потребител може да провери информация, свързана с личните му данни в административните регистри - семейно положение, родствени връзки, задължения, имущество, автомобил, лични документи и др.
Над 1,5 милиона български граждани са използвали Системата за е-Автентикация на ДАЕУ, за да получат информация или да заявят е-услуги.
Към момента, доставчици на идентификация, които са интегрирани в Системата са Информационно обслужване АД, БОРИКА АД, Евротръст Технолъджис, Инфонотари ЕАД, както и НАП, с техния ПИК.

Демонстрирана беше разработената от ДАЕУ функционалност за двуфакторна автентикация, която улеснява потребителите при е-банкиране, достъп до е-поща и други онлайн услуги.
Общият брой заявки за автентикация до края на август тази година е 788 524. Популярност набира и използването на заявки с мобилен КЕП, като за миналата година те са били 153 000, до юни тази година техният 38 000, а само за август - близо 5 200.  
От май 2021 г. потребителите могат да се автентикират и с ПИК на НАП.
Подробно бяха представени функционалните възможности и средствата, които са изразходвани за разработване на системите за заявяване на е-услуги, за сигурно е-Връчване , за е-Плащания , за е-Форми , за справочна и удостоверителна информация - Regix, както и фирмите-изпълнители по отделните проекти.

През системата Regix са заявени над 120 милиона услуги по удостоверяване на факти и обстоятелства, чрез които е спестено на хартия предоставянето на същата информация от гражданите и бизнеса.
Всички демонстрации бяха отворени за въпроси и отговори, а на някои се включиха представители на телеком оператори, акредитирани доставчици на удостоверителни услуги, администрации, общини.

Пълен запис на демонстрациите

Източник: Министерски съвет
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside