Начало arrow Архив на новините arrow Януари 2009 arrow Старт на българската интернет страница на "Граждани за Европа"  
Старт на българската интернет страница на "Граждани за Европа" Печат
23 януари 2009

Европейските граждани ще обсъдят „Какво може да направи ЕС, за да повлияе на нашето социално и икономическо бъдеще в глобалния свят?”

В навечерието на изборите за Европейски парламент, проектът „Граждани за Европа” ще се допита до европейските граждани как да се реагира на икономическата и финансова криза. Това ще е началото на един паневропейски диалог за бъдещето на Европа.
Европейските граждани ще обсъдят „Какво може да направи ЕС, за да повлияе на нашето социално и икономическо бъдеще в глобалния свят?”

Дискусията „Граждани за Европа” започна през декември 2008 със стартирането на 27 национални интернет страници, във всяка страна-членка на ЕС, и ще завърши през май 2009 на среща на европейските граждани.  На интернет страниците, гражданите ще отправят своите конкретни предложения. Топ 10 от предложенията, обсъждани и направени онлайн, ще бъдат включени в 27-те национални дискусии. В рамките на всяка национална дискусия ще бъдат формулирани, обсъдени и избрани национални предложения, които ще бъдат обобщени и представени на политическите лидери през май 2009 на общоевропейска среща.

„Щастлив съм, че началото на проекта съвпада по време с френското председателство. Методът е новаторски, темите за дискусия ключови и жизнено важни предвид предизвикателствата, пред които сме изправени. Нуждаем се от ясна представа за проблемите на гражданите на европейско ниво, за да поставим тяхното решаване в центъра на европейския проект.” – приветства френският държавен секретар по европейските въпроси Жан-Пиер Жуйе началото на проекта.

„Европейските лидери се нуждаят от гласа на гражданите. „Граждани за Европа” ще се превърне в широка и амбициозна платформа за така необходимия ни диалог.” - подкрепя проекта и Диана Уолис, заместник-председател на Европейския парламент.

„Този проект задава нови стандарти за гражданско участие – като комбинира европейско и национално ниво, както и онлайн и офлайн диалог” – казва в своето приветствие Маргот Валстрьом, заместник-председател на Европейската комисия.

Проектът е съфинансиран от програмата „Дебати за Европа” на Европейската комисия.

„Граждани за Европа” се осъществява от мрежа от 40 независими национални партньорски организации от всички страни-членки на ЕС, като водеща е белгийската фондация „King Baudouin”. Сред подкрепилите и финансирали проекта са и организации като Robert Bosch Stiftung и Compagnia di San Paolo, както и финансиращи организации на национално ниво.
Можете да вземете участие в дебата на  www.grajdani-za-evropa.eu
 
За контакт и допълнителна информация 

Център за либерални стратегии – национален партньор, проект „Граждани за Европа”.

Яна Папазова – тел. 02 981 8926; факс 02 9818925.

Източник: Представителство на ЕК в България

 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside