Начало arrow Новини arrow Краткосрочни мерки за укрепване готовността на ЕС за епидемични взривове от COVID-19  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Краткосрочни мерки за укрепване готовността на ЕС за епидемични взривове от COVID-19 Печат
22 юли 2020
3Комисията представи незабавни краткосрочни мерки за укрепване на готовността на системите за здравеопазване в ЕС за епидемични взривове от COVID-19.

От самото начало Комисията координира обмена на информация и препоръки по отношение на трансграничните действия и мерки в здравната област. Необходима е непрекъсната бдителност и готовност за бърза реакция от страна на Комисията и на държавите членки, за да се гарантира, че разпространението на вируса може да бъде овладяно, а новите общи ограничения на свободата на движение – избегнати.

Съобщението се съсредоточава върху всички действия, необходими за повишаване на готовността, включително тестване и проследяване на контактите, подобряване на наблюдението на общественото здраве и разширяване на достъпа до медицински мерки за противодействие, като например лични предпазни средства, лекарства и медицински изделия. Действията включват и мерки за осигуряване на капацитет за бързо реагиране в областта на здравното обслужване, нефармацевтични мерки за противодействие, подкрепа за малцинствата и уязвимите лица, както и дейности за намаляване на бремето, свързано със заболяването от сезонен грип.
В съобщението се посочват редица приоритетни действия за националните органи, Комисията и агенциите на ЕС:

- Разширяване на обхвата на тестването, засилване на проследяването на контактите и на надзора от страна на органите в областта на общественото здравеопазване.

- В допълнение ЕК прие Решение за изпълнение за укрепване на оперативната съвместимост на мобилните приложения за проследяване и предупреждаване между държавите членки на ЕС.
Осигуряване на безпроблемно снабдяване с лични предпазни средства, лекарства и медицински изделия чрез механизми като съвместни процедури за възлагане на поръчки при извънредни ситуации и стратегически запаси на ЕС.

- Поддържане на бърз достъп до капацитет за бързо реагиране в областта на общественото здраве, без да се пренебрегват други области на здравеопазването, включително чрез финансова подкрепа за транспортирането на медицински персонал и пациенти между държавите членки и координиране на разполагането на екипи и оборудване за спешна медицинска помощ в държавите, подали искане за това посредством механизма на ЕС за гражданска защита.

- Целеви и локализирани нефармацевтични мерки, основани на научни изследвания и доказателства, както и своевременен обмен на информация относно ефективността на повторно въведените мерки.

- Подкрепа за уязвими групи като възрастните хора, лицата със съпътстващи здравословни проблеми и маргинализираните лица, посредством споделяне на най-добри практики за тестване, грижи и лечение, включително в областта на психичното здраве и психосоциалната подкрепа.

- Намаляване на бремето, свързано със заболяването от сезонен грип, за да се избегне допълнителен натиск върху вече претоварените здравни системи, посредством увеличаване на ваксинационното покритие и други средства, като например осигуряване на допълнителни национални процедури за възлагане на обществени поръчки за противогрипни ваксини.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside