Начало arrow Новини arrow Преговорите между ЕС и Обединеното кралство  
Преговорите между ЕС и Обединеното кралство Печат
18 юни 2020
4Парламентът прие резолюция с остри критики към подхода на британското правителство към преговорите с ЕС.

- Евродепутатите категорично подкрепят главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.
- Селективният подход на Обединеното кралство е неприемлив за ЕС.
- ЕП изисква споразумение за равноправни условия на конкуренция и за рибарството, за да даде съгласието си.


В резолюция, приета с голямо мнозинство на 18 юни, Парламентът прави преглед на постигнатото до момента в преговорите за ново партньорство между ЕС и Обединеното кралство и отчита призива на преговарящите страни да активизират преговорите през юли.
Те изразяват съжаление, че четирите кръга на преговори не са довели до реален напредък и че различията остават значителни.
Евродепутатите подчертават, че цялостното споразумение е в интерес и на двете страни. Въпреки това, за ЕС е „неприемлив“ подходът на британската страна за селектиране на определени политики, както и натискът за достъп до единния пазар след Брекзит, се казва в текста. Изразява се също дълбока загриженост, че британското правителство иска да преговаря само за области, които са в интерес на Обединеното кралство.
Резолюцията потвърждава и пълната и категорична подкрепа на Парламента за главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в преговорите му с британската страна въз основа на политическия мандат, който му е поверен от държавите членки и ЕП.
Евродепутатите отново призовават Обединеното кралство да спазва ангажиментите си съгласно Политическата декларация, подписана от министър-председателя Борис Джонсън и ратифицирана от ЕС и Обединеното кралство.

Задължения при оттеглянето от ЕС
Стриктното изпълнение на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия, както и добросъвестното и ефективно прилагане на Споразумението за оттегляне, за правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС, са условие за осигуряване на доверието, необходимо за сключването на споразумение за бъдещите отношения.

Еднакви условия на конкуренция, рибарство
В текста се изтъква също, че ЕП ще одобри бъдещо споразумение за свободна търговия само ако Обединеното кралство приеме прилагането на еднакви условия на конкуренция (общи правила и стандарти) в областта на, наред с другото, защитата на околната среда, трудовите стандарти и държавната помощ, както и при условие че бъде постигнато задоволително споразумение относно рибарството.
Това е наложително предвид географската близост, равнището на взаимосвързаност и високото равнище на съществуващото съответствие и взаимозависимост с правилата на ЕС.
Отбелязва се, че до момента британското правителство не е участвало в преговори относно разпоредбите за гарантиране на еднакви условия на конкуренция.

Бързи факти
Настоящият преходен период изтича на 31 декември 2020 г. За да може новото цялостно споразумение и споразумение за свободна търговия да влезе в сила на следващия ден, е необходимо то да бъде подписано от преговарящите страни най-късно през октомври. След като бъде подписано, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент и от парламента на Обединеното кралство, а в случай на т.нар. смесено споразумение е необходима ратификация от парламентите на всички държави – членки на ЕС.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside