Начало arrow Новини arrow Преговорите между ЕС и Обединеното кралство  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Преговорите между ЕС и Обединеното кралство Печат
18 юни 2020
4Парламентът прие резолюция с остри критики към подхода на британското правителство към преговорите с ЕС.

- Евродепутатите категорично подкрепят главния преговарящ на ЕС Мишел Барние.
- Селективният подход на Обединеното кралство е неприемлив за ЕС.
- ЕП изисква споразумение за равноправни условия на конкуренция и за рибарството, за да даде съгласието си.


В резолюция, приета с голямо мнозинство на 18 юни, Парламентът прави преглед на постигнатото до момента в преговорите за ново партньорство между ЕС и Обединеното кралство и отчита призива на преговарящите страни да активизират преговорите през юли.
Те изразяват съжаление, че четирите кръга на преговори не са довели до реален напредък и че различията остават значителни.
Евродепутатите подчертават, че цялостното споразумение е в интерес и на двете страни. Въпреки това, за ЕС е „неприемлив“ подходът на британската страна за селектиране на определени политики, както и натискът за достъп до единния пазар след Брекзит, се казва в текста. Изразява се също дълбока загриженост, че британското правителство иска да преговаря само за области, които са в интерес на Обединеното кралство.
Резолюцията потвърждава и пълната и категорична подкрепа на Парламента за главния преговарящ на ЕС Мишел Барние в преговорите му с британската страна въз основа на политическия мандат, който му е поверен от държавите членки и ЕП.
Евродепутатите отново призовават Обединеното кралство да спазва ангажиментите си съгласно Политическата декларация, подписана от министър-председателя Борис Джонсън и ратифицирана от ЕС и Обединеното кралство.

Задължения при оттеглянето от ЕС
Стриктното изпълнение на Протокола за Ирландия и Северна Ирландия, както и добросъвестното и ефективно прилагане на Споразумението за оттегляне, за правата на гражданите на ЕС в Обединеното кралство и на гражданите на Обединеното кралство в ЕС, са условие за осигуряване на доверието, необходимо за сключването на споразумение за бъдещите отношения.

Еднакви условия на конкуренция, рибарство
В текста се изтъква също, че ЕП ще одобри бъдещо споразумение за свободна търговия само ако Обединеното кралство приеме прилагането на еднакви условия на конкуренция (общи правила и стандарти) в областта на, наред с другото, защитата на околната среда, трудовите стандарти и държавната помощ, както и при условие че бъде постигнато задоволително споразумение относно рибарството.
Това е наложително предвид географската близост, равнището на взаимосвързаност и високото равнище на съществуващото съответствие и взаимозависимост с правилата на ЕС.
Отбелязва се, че до момента британското правителство не е участвало в преговори относно разпоредбите за гарантиране на еднакви условия на конкуренция.

Бързи факти
Настоящият преходен период изтича на 31 декември 2020 г. За да може новото цялостно споразумение и споразумение за свободна търговия да влезе в сила на следващия ден, е необходимо то да бъде подписано от преговарящите страни най-късно през октомври. След като бъде подписано, споразумението трябва да бъде ратифицирано от Европейския парламент и от парламента на Обединеното кралство, а в случай на т.нар. смесено споразумение е необходима ратификация от парламентите на всички държави – членки на ЕС.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside