Начало arrow Новини arrow Набрани са 7,4 милиарда евро за универсален достъп до ваксини  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Набрани са 7,4 милиарда евро за универсален достъп до ваксини Печат
11 май 2020
4Комисията регистрира 7,4 милиарда евро, което се равнява на 8 милиарда щатски долара, под формата на ангажименти, поети от донори от цял свят в рамките на събитието за поемане на ангажименти за дарения за глобални действия срещу коронавируса.

Това включва и 1,4 милиарда евро, поет ангажимент от Комисията. Тази сума почти достига първоначалната цел от 7,5 милиарда евро и представлява солидна отправна точка за световния маратон за поемане на ангажименти за дарения, който започва днес Целта е да се набере значително по размер финансиране, за да се обезпечат съвместното разработване и повсеместното въвеждане на диагностика, лечение и ваксини срещу коронавируса.

Събитието за поемане на ангажименти за дарения беше свикано съвместно от Европейския съюз, Канада, Франция, Германия, Италия в качеството ? на бъдещ председател на Г-20, Япония, Саудитска Арабия в качеството ? на настоящ председател на Г-20, Норвегия, Испания и Обединеното кралство. Инициативата бе организирана в отговор на призива на Световната здравна организация (СЗО) (link is external) и група от здравни участници за глобално сътрудничество с цел ускорено разработване, производство и справедлив глобален достъп до нови основни здравни технологии за борба с коронавируса.
Инициативата за глобални действия срещу коронавируса се състои три партньорства, базирани на трите приоритета на глобалните действия срещу коронавируса. Те обединяват промишлеността, научните изследвания, фондациите, регулаторите и международните организации, като прилагат цялостен подход: от научните изследвания до производството и внедряването.
Трите партньорства ще работят възможно най-самостоятелно, с хоризонтален работен поток, имащ за цел да бъдат подобрени капацитетът на здравните системи и обменът на знания и данни.  
Комисията регистрира и следи поетите ангажименти за дарения до края на май, но няма да получава плащания по сметките си. Средствата ще отиват директно при получателите. Получателите няма обаче да решават самостоятелно как да използват дарението, а ще го използват, след като съгласуват действията си с партньорите. Ангажиментът е всички нови ваксини, диагностични средства и лечения за борба с коронавируса да бъдат предоставяни в световен мащаб на достъпна цена, независимо от това къде са били разработени.

Следващи стъпки

Глобалните действия срещу коронавируса трябва също така да включват гражданското общество и световната гражданска общност. Поради тази причина Европейската комисия обединява сили с НПО, като например Global Citizen („Граждани на света“) и други партньори.
На срещата на върха за ваксини в световен мащаб, която Gavi (Алиансът за ваксини) ще организира на 4 юни, ще бъде мобилизирано допълнително финансиране, предназначено за предпазване на следващото поколение с ваксини. Тъй като светът разчита на работата на Gavi, която ще позволи ваксините да бъдат достъпни навсякъде, успешното набиране на средства за Gavi ще бъде от решаващо значение за успеха на глобалните действия срещу коронавируса.

За повече информация

Уебсайт на „Глобални действия срещу коронавируса“

Въпроси и отговори: Глобални действия срещу коронавируса

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside