Начало arrow Новини arrow COVID-19 и приложенията за проследяване  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
COVID-19 и приложенията за проследяване Печат
11 май 2020
3Мобилните приложения могат да имат важна роля в борбата срещу коронавируса. Евродепутатите настояват за координиран подход за защита на личните данни.

Европейският съюз работи с държавите членки за разработването на ефективни решения за проследяване на контактите на болни хора. Такива приложения обаче може да получат достъп до данни, които потребителите не биха искали да стават обществено достояние. Затова депутатите настояват тези технологии да бъдат внимателно проектирани.
В резолюция от 17 април Парламентът подчерта, че всякакви цифрови решения срещу пандемията трябва да се съобразяват със законодателството за защита на личните данни и за неприкосновеността на личния живот. Според депутатите използването на приложенията не трябва да има задължителен характер и те трябва да могат да бъдат премахнати след края на пандемията.

Резолюцията също така изтъква нуждата от боравене с анонимизирани данни (които не позволяват идентифицирането на отделни потребители) и че за да се намали рискът от злоупотреби, генерираната информация не трябва да се съхранява в централизирани бази от данни.

Освен това депутатите настояват да бъде обяснено как се очаква приложенията да допринесат за намаляване на инфекциите, как точно работят те и кои са лицата или дружествата с търговски интереси от разработването им.

Приложенията за проследяване в ЕС
В момента се разработват и появяват много цифрови приложения, които предлагат проследяване и географско идентифициране на разпространението на коронавируса.
Сред най-обещаващите от здравна гледна точка са приложенията за проследяване на контактите, които изпращат предупреждения на хората, оказали се в близост до заразен човек за определен период от време. Тези приложения могат да регистрират контакти, които човек не е забелязал или за които не си спомня, и по този начин да ограничат разпространението на вируса.
Други приложения могат да осигуряват на потребителите надеждна информация за хода на епидемията, да предлагат въпросници за самооценка на състоянието и да препоръчат мерки или да осигурят канал за комуникация между лекари и пациенти.
Рискът с такива приложения е, че те боравят с чувствителна информация като здравното състояние и местоположението на хората.

ЕК е изготвила в сътрудничество с държавите членки и службите за защита на личните данни в ЕС насоки и набор от инструменти за разработването на приложения, свързани с коронавируса. Целта на насоките е да гарантират адекватно ниво на защита на личните данни и да ограничат тяхната намеса в личния живот на хората.
Насоките подчертават, че всички приложения трябва да бъдат изцяло съобразени с правилата на ЕС за защита на личните данни, включително с Общия регламент за защитата на личните данни и директивата за неприкосновеността на личния живот в електронните комуникации.

Допълнителна информация

Списък на приложения срещу COVID-19, използващи европейската система за геонавигация  

Страница на ЕК за цифровите решения по време на кризата с коронавируса  

Набор от инструменти и насоки на ЕС за мобилните приложения, предлагащи проследяване на контактите за борба срещу COVID-19 (EN)

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside