Начало arrow Новини arrow Европа трябва да излезе от тази криза още по-силна  
Европа трябва да излезе от тази криза още по-силна Печат
11 май 2020
1През 1950 г. Европа беше в криза, все още обезсилена физически и икономически от последиците от Втората световна война и в търсене на политически начин да се гарантира, че ужасите на войната не биха могли никога да се повторят. В този мрачен контекст на 9 май френският министър на външните работи Робер Шуман очерта своята визия как Европа би могла да постигне тази цел, като създаде общи институции, за да направи войната не само немислима, но и практически невъзможна. Неговите думи промениха хода на историята и поставиха основите, върху които неговото и следващите поколения построиха Европейския съюз, който имаме днес.

70-ата годишнина от Декларацията на Шуман идва в друг кризисен за Европа момент. В последните месеци над 100 000 души на целия наш континент загубиха живота си вследствие на коронавируса. Стотици милиони души бяха изправени през безпрецедентни ограничения в своето ежедневие, за да се спомогне за задържане на разпространението на вируса.

Като ръководители на трите главни институции на ЕС, в мислите си днес сме преди всичко с онези, които са загубили любими хора. Нашата благодарност е за работниците и служителите на жизненоважни позиции, които продължиха да работят през цялата тази криза. Онези на предна линия в нашите болници и домове за грижи, борещи се за спасяването на човешки живот. А също и шофьорите за доставки, продавачите, полицейските служители, всички, които работят, за да се осигури продължаването на всекидневието.

Ние сме също благодарни и за духа на солидарност и гражданска отговорност, демонстриран от европейските граждани. Милионите хора, които бяха доброволци да помогнат по всеки възможен начин по време на кризата, било то правейки покупки за възрастен съсед, шиейки предпазни маски или събирайки дарения за нуждаещите се. Европа е най-добре, когато показва топлина и солидарност.

Европа действа смело, за да гарантира функционирането на единния пазар, като позволи медицинските доставки да достигат до докторите и сестрите, които имат нужда от тях, респираторите да достигат дотам, където могат да спасят живот, и храните и основните стоки да достигат до нашите магазини, където европейците да могат да ги намерят на рафтовете.

2Ние взехме безпрецедентни решения, за да осигурим фискалния капацитет, необходим на националните правителства за справяне с непосредствената криза. Ние трансформирахме Европейския механизъм за стабилност в инструмент за борба с COVID-19. Ние предоставихме 100 милиарда евро, за да задържим европейците на работните им места, като подкрепихме национални системи за кратковременна работа. И Европейската централна банка предостави безпрецедентна подкрепа, за да осигури продължаването на кредитирането на физически лица и предприятия.

Все още е необходимо да направим много повече. Докато нашите държави членки внимателно и постепенно премахват изолациите и ограниченията, пръв приоритет трябва да остане спасяването на човешки живот и закрилата на най-уязвимите в нашите общества.
Ние трябва да продължим да правим всичко по силите си в подкрепа на научните изследвания за ваксина за коронавируса. Успехът на донорската конференция за глобално реагиране на коронавируса от 4 май, която събра 7,4 милиарда евро и световните здравни организации, за да работят заедно за ваксини, лечения и диагностика, показва колко бързо светът може да се обедини около обща кауза. Ние трябва да поддържаме тази мобилизация и обединението на света срещу коронавируса. Европа може да изиграе решаваща роля в това отношение.

Същевременно всички държави членки трябва да имат необходимите фискални възможности за справяне с продължаващата медицинска неотложна ситуация.

А ние трябва да се подготвим за възстановяването. След като се страхуваха за живота си, сега много европейци се страхуват за работните си места. Ние трябва да задействаме отново икономическия двигател на Европа. Нека помним духа на Робер Шуман и неговите съмишленици – новаторски, дръзновен и прагматичен. Те показаха, че излизането от кризисни моменти изисква ново политическо мислене и скъсване с миналото. Ние трябва да постъпим по същия начин и да признаем, че ще имаме нужда от нови идеи и инструменти в подкрепа на собственото си възстановяване. Ние трябва да признаем, че Европа, която ще излезе от тази криза, не може и няма да бъде същата като преди началото на кризата.

Първо ние трябва да направим повече за подобряване на живота на най-бедните и уязвимите в нашите общества. Дори още преди началото на тази криза твърде много хора в Европа едва свързваха двата края. Сега още милиони са изправени пред несигурно бъдеще, изгубили работата или бизнеса си. Младите хора и жените са особено засегнати и се нуждаят от конкретна и решителна подкрепа. Европа трябва да бъде смела и да направи всичко необходимо за защита на живота и поминъка, особено в районите, които бяха най-засегнати от кризата.

Нашият съюз трябва също така да бъде здрав и устойчив. Една от поуките, които трябва да бъдат извлечени от кризата, е колко е важно да се вслушваме в съветите на учените и да действаме, преди да е твърде късно. Не можем да отлагаме борбата с изменението на климата и трябва да изграждаме своето възстановяване на основата на Европейския зелен пакт.

Трябва още да бъдем по-близо до гражданите, като направим нашия съюз по-прозрачен и демократичен. Конференцията за бъдещето на Европа, която беше запланувано да започне днес и беше отложена единствено заради пандемията, ще бъде от основно значение за развитието на тези идеи.

Намираме се в момент на временна уязвимост и само един силен Европейски съюз може да защити общото ни наследство и икономиките на нашите държави членки.

Вчера отбелязахме 75-ата годишнина от края на Втората световна война. Трябва винаги да помним ужасите и варварството на войната, както и жертвите, дадени за нейното приключване. Днес разсъждаваме върху случилото се след това. Нека помним поколението на 50-те години на ХХ век, което вярваше, че върху руините на войната би могло да се изгради една по-добра Европа и един по-добър свят, и ги изгради. Ако се поучим от техния пример, ако останем обединени в солидарността и в своите ценности, то Европа ще може отново да излезе от кризата по-силна отпреди.

Източник: Съвместно изявление по случай 9 май – Ден на Европа, Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside