Начало arrow Новини arrow COVID-19: спешна помощ от 3 млрд. евро за националните здравни системи  
COVID-19: спешна помощ от 3 млрд. евро за националните здравни системи Печат
22 април 2020
3
На 17 април Парламентът одобри помощ от 3 млрд. евро за системите на здравеопазването в най-силно засегнатите от коронавируса региони на ЕС.

На много места в ЕС здравните системи са под изключително напрежение вследствие на кризата с коронавируса. Европейският съюз мобилизира допълнителни 3,08 млрд. евро за подпомагане на оказването на здравни грижи.

Инициативата е насочена основно към най-засегнатите региони. Средствата ще помогнат за изграждането на полеви болници и за транспортирането на пациенти с коронавирус в болници със свободен капацитет. Парите ще се използват и за закупуване и разпределение на медицинско оборудване като апарати за обдишване, защитно облекло и маски за многократна употреба.

В по-дългосрочен план част от финансирането ще бъде насочено за засилване на тестването и медицински изследвания.

По-голямата част от парите (2,7 млрд. евро) ще отидат за Инструмента на ЕС за спешна помощ , а 380 млн. евро ще се използват за набавянето на резерв от медицински материали като част от схемата rescEU в рамките на Механизма за гражданска защита.

Държавите членки също могат да допринесат финансово, а граждани и фондации могат да направят дарения или да участват в набиране на средства онлайн.

Какво представлява Инструментът за спешна подкрепа на ЕС?

- Инструмент, създаден през март 2016 г., който може да се активира при тежки кризи със значително хуманитарно въздействие и при липса на други адекватни инструменти
- Прави възможно непосредствено съдействие от страна на ЕС
- Допълва действията на засегнатите държави членки и мерки, финансирани от други инструменти на ЕС
- Активиран за оказване на помощ за овладяване на миграционния наплив към Гърция
- Европейската комисия предлага активиране за две години за оказване на помощ за кризата с коронавируса
Работна група от експерти ще наблюдава развитието на ситуацията в тясно сътрудничество с националните здравни органи, международни и неправителствени организации. Дейността ще започне непосредствено след като ЕП и Съветът дадат своето одобрение.

Какво представлява rescEU?

- Европейски резерв, създаден през март 2019 г. като част от Механизма на ЕС за гражданска защита.
- Целта на резерва е да подкрепи страните, когато техните ресурси се окажат недостатъчни за справяне с криза
- Първоначално резервът бе насочен към осигуряване на самолети и хеликоптери за борба с горски пожари. Във връзка с кризата с коронавируса той набавя медицинско оборудване, за да помогне на страните, изпитващи недостиг.

Въпроси и отговори, свързани с Инструмента за спешна подкрепа.


Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside