Начало arrow Новини arrow „Еразъм+“ по време на COVID-19  
„Еразъм+“ по време на COVID-19 Печат
22 април 2020
3
165 000 настоящи студенти по обмен по програма „Еразъм+“ и 5000 доброволци от ЕС се нуждаят от уверение, че ще им бъдат възстановени разходите и ще запазят статута си, казват евродепутатите.

В писмо, адресирано до еврокомисаря Мария Габриел в сряда, членовете на комисията по култура и образование изтъкват, че настоящият начин на комуникация на ЕК, както и различните подходи и липсата на информация от националните агенции, не дават сигурност, че допълнителните разходи ще бъдат възстановени и студентите по „Еразъм+“ и доброволците в Европейския корпус за солидарност ще могат да запазят статута си.
Те също така настояват студентите да бъдат подкрепени, за да се гарантира, че няма да изгубят тази учебна година и могат да получат необходимите академични кредити чрез виртуално обучение.

Доброволците от ЕС трябва да запазят статута си и да бъдат включени в националните схеми
В писмото си, евродепутатите призовават ЕК да гарантира, че участниците в програмата „Корпус за Солидарност“ ще могат да запазят статута си на доброволци за планираната продължителност на тяхната мисия, дори ако тя е била спряна. Следователно те биха могли да завършат доброволческата си служба и да не рискуват да загубят семейни доходи, като издръжка на деца, което е свързано със статуса на доброволците.
Те също така препоръчват да се пренасочат дейностите за участниците в Европейския корпус за солидарност, чиято мисия е била временно прекратена, например чрез разполагането им в националните схеми за подкрепа, които се прилагат за справяне с пандемията от COVID-19.

„Класът на 2020 се нуждае от нас“

„Призоваваме ЕК пряко да подкрепи всички, които участват в образователни, културни и младежки програми. Това означава да работим с национални агенции, университети, технически колежи, училища, младежки организации и доброволчески организации, за да сме сигурни, че нашите участници са в безопасност и ще им се помогне да се приберат в къщи, ако е необходимо. Това означава също да получат уверение, че ще бъдат възстановени допълнителни им разходи, че правилата на проекта ще се прилагат гъвкаво и че ще запазят статута си на доброволци от Европейския корпус за солидарност или учащи се по програма „Еразъм+“, заяви Сабине Ферхайен (ЕНП, Германия), председател на комисията на ЕП по култура и образование.
„Ние имаме задължението да гарантираме, че тези, които са се регистрирали в нашите програми, получават помощта и подкрепата, от която се нуждаят. Класът на 2020 се нуждае от нас“, подчерта тя.

Допълнителна информация
В момента 165 000 души в цяла Европа са на обмен по програма „Еразъм+“, а още 5 000 са включени в доброволчески проекти на Европейския корпус за солидарност.
ЕК съобщи, че агенциите на държавите членки, които координират проектите, могат да се позовават на клаузите за форсмажорни обстоятелства, за да позволят да се изплащат безвъзмездни средства, когато обменът бъде прекъснат по един или друг начин, както и да се даде възможност за отлагане на дейностите и за възстановяване на извънредни разходи.

COVID-19 - основни практически съвети относно мобилността във връзка с „Еразъм+“ и Европейския корпус за солидарност (ЕК)

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside