Начало  
150 деца от Габровска област се включиха в „Деня на здравословното хранене и спорта“ Печат
25 ноември 2019
66За десета поредна година спортна зала „Орловец“ в Габрово беше арена на мащабен празник за децата от Габровска област под надслов: Ден на здравословното хранене и спорта.

Европейски информационен център „Европа директно“, Регионално управление на образованието, Регионално сдружение на общините „Централна Стара планина“, Областна администрация със съдействието на Община Габрово се обединиха и тази година, за да превърнат събитието в истински празник на спортсменството и знанията за здравословното хранене.

Учениците бяха приветствани от областния управител г-жа Невена Петкова. Помогна й и малката Аля, която обясни как се хранят в тяхното семейство, кой плод най-много обича, къде спортуват. Малко след началото на празника към децата се присъедини кметът на Габрово г-жа Таня Христова, която приветства децата и се включи в образователните игри. Гост на събитието беше и г-н Асен Марков, Главен секретар на ММС.

6-3150 ученици от 3 и 4 клас от почти всички училища премериха сили в отделните спортни състезания и забавни образователни игри: здравословна салата, пъзел, здравословна дъга, „плодово-зеленчукова“ кръстословица. За първи път в инициативата се включиха и деца от с. Шумата. Участниците от всяко училище бяха разделени в два отбора – 4 деца в образователни и 6 деца в спортни игри.

Образователните игри бяха доста по-сложни и комплексни. В първата игра децата бяха поставени в една съвсем житейска ситуация. Те не само трябваше да решат каква салата ще приготвят, какви продукти ще подберат за нея (защото имаше и доста изкушения), но трябваше да пресметнат колко ще им струват продуктите, да използват най-рационално предоставените им „пари“, за да си ги „купят“ от импровизираните пазари.

6-4Участниците трябваше да вложат много знания и умения, сръчност и работа в екип.

Спортистите, участващи в щафетни игри, освен бързина, трябваше да покажат и много други умения.
Състезанията и в двете групи бяха много оспорвани. Журито за образователните игри с председател Мария Пенева – зам. областен управител, трябваше също да поработи здраво, за да определи най-добрите. Имаше победители, но смятаме, че всички са победители, защото, както всяка година, децата се забавляваха, проявиха спортен хъс и си тръгнаха в края на празника с много емоции, повече знания и, естествено, много, много подаръци и награди, осигурени от ЕИЦ „Европа директно“ .

Източник:Европа директно Габрово , ОИЦ—Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside