Начало  
ПРИКЛЮЧИ ЧЕТВЪРТИЯТ ЛАГЕР ЗА ИНОВАЦИИ В ГАБРОВО Печат
08 юли 2019
1Четвъртото издание на Gabrovo Innovation Camp приключи с представяне на вдъхновяващите и креативни презентации на участниците. Това се състоя в присъствието на кмета на община Габрово Таня Христова, областния управител Невена Петкова, председателя на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ Малина Крумова, гости и партньори на инициативата.

В продължение на три дни 40 млади хора от Габрово се ангажираха да дадат силни и смислени идеи за изграждането на „Силно Габрово“. Участниците търсиха решения на предизвикателствата по пет теми: „Социални иновации“, „Младежка зона“, „Предприемачество“, „Безопасност на движението по пътищата“ и „Професии на бъдещето“. Менторите Венелин Добрев, Божидар Цветков, Весислав Илиев, Мирияна Митева, Марта Петрова и Ваня Димитрова подпомагаха процеса със своята експертиза.

„Аз съм изключително щастлив човек! Защото имах честта и привилегията да се запозная с всички вас.“, каза кметът Таня Христова. След като изгледа представянето на идеите тя допълни: „В следващите шест седмици ще бъда в очакване да ме потърсите, за да продължим разговорите за реализация на вашите идеи. Считам, че младежкият формат на лагера от тази година задължително трябва да продължи, за да бъде Габрово наистина силно, можещо и знаещо!“

2Работната група по темата „Социални иновации“ предложи организирането на балкански фолклорен фестивал „Елате ни вижте“, чрез който да се популяризират местните занаяти и фолклор. В концепцията е заложено на различни точки в града да бъдат разположени занаятчийски работилници, чийто оборот ще се ползва за организацията на фестивала. Всеки, закупил изделие от щандовете, ще получава специален печат за участие в томбола с награди. Ще има също обособени мегдани – места за игра на хора от различни държави.

Участниците от „Младежка зона“ излязоха с идеята за цялостен брандинг, оформление на помещения, концепция за дейност и функциониране на пространства в полза на младите хора на Габрово. Предложението включва създаване на интерактивна карта за пет места в града, където ще се случват различни активности и събития за младежи. В тях бизнесът ще може да се рекламира и така да подпомага функционирането на зоните. Ще бъде открит щаб офис „НИЕ“ („Ние – иновативни и енергични“).

3Отборът „Предприемачество“ представи с много хумористични попадения идеята си „Спестиландия“. Това е поредица от събития и фестивали, които „ще ти отрежат опашката…“. Включени са туристически обиколки, работилници по пестеливост, курсове по направа на габровски пестил, също и за обработка на видео. Ще бъде издаден пътеводител за туристическите забележителности на Габрово – с място за стикери, които се получават след участие в активностите на „Спестиландия“. Целта е да се популяризира Габрово като атрактивна туристическа дестинация.

4Групата по предизвикателство „Безопасност на движението по пътищата“ разви концепция за подобряване знанието и разбирането на младите хора по темата. Усилията ще са насочени към подобряването на информираността им чрез различни публични инициативи, повишаване броя на часовете по безопасност на движение по пътищата (т. нар. от тях БДП) и подобряване на съдържанието им, което да стане достъпно, интерактивно и интересно.

 „Професии на бъдещето“ заложиха на идеята за създаването на център за специализирана медицина – трансплантация на бял дроб чрез 3D принтиране в Габрово. Реализацията на идеята им, според тях, ще спаси човешки животи, ще доведе до откриване на много работни места, привличането на млади и мотивирани хора, откриването на нови специалности в университета и средните училища. Групата представи видеоматериал от проведени предварителни разговори със специалист по роботика и доктор по генно инженерство, както и име на новата професия, която ще създадат – 3D биоинженер.

Всички участници в събитието получиха сертификати, а много от тях и награди от партньорите – евродепутата Андрей Новаков, Български младежки форум и Европейския информационен център „Европа директно“ Габрово.

5Още снимки и видео тук .

Източник: Община Габрово, „Европа директно“ Габрово
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside