Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2018 arrow 230 милиона евро за подобряване на услугите и инфраструктурата в областта на водоснабдяването  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
230 милиона евро за подобряване на услугите и инфраструктурата в областта на водоснабдяването Печат
10 октомври 2018
2На 4 октомври 2018 г., Фонд на фондовете (ФнФ) подписа оперативно споразумение за сътрудничество в изпълнението на Финансов инструмент за развитие на водния сектор с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Инструментът е финансиран от Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. (ОПОС), съфинансирана от ЕС в рамките на политиката на сближаване и националния бюджет.
Фонд на фондовете предоставя публични средства в размер на 115 млн. евро и мобилизира допълнителни ресурси в минимум същия размер от страна на ЕБВР. По този начин сумата, която ще достигне до крайните получатели ще достигне 230 млн. евро.

Инструментът е създаден с цел инвестиции във ВиК сектора в България. Фонд на фондовете избра за посредник ЕБВР като международна финансова институция, която разполага с опит във финансирането на инфраструктурни проекти, включително и в сектор „Води“ в региона.
Във връзка с подписването Корина Крецу, комисар по въпросите на регионалната политика, заяви: „Това споразумение показва, че финансовите инструменти увеличават ползите от инвестициите в политиката на сближаване на ЕС, а също и в сферата на обществените услуги. Благодарение на споразумението, 220 хил. български граждани ще имат достъп до по-качествено водоснабдяване, а 1,5 млн. души до подобрени системи за преработване на отпадъчните води."
Подкрепата ще бъде предоставена под формата на дългосрочни заеми на ВиК операторите (ВиКО), както и гаранции за търговски банки, предоставящи кредити за финансиране на допустими проекти на ВиКО. Максималният срок на заемите е 15 години, с до 3 години гратисен период.
Финансовият инструмент (ФИ) има за цел да допълни безвъзмездното финансиране от ОПОС за финансиране на допустими проекти на ВиК операторите. Очаква се средствата от ФИ да представляват до 20% от общите разходи на проекта.
До момента е предприета консолидация на дружествата в сектора като основна мярка за подобряване на работата на ВиК операторите, с което се очаква на територията на една административна област да има само по един оператор. ФИ е насочен именно към вече консолидираните дружества.

В допълнение ще бъдат предоставени средства за осигуряване на техническа помощ и оптимизация на дейността на ВиКО, с цел повишаване на ефективността и финансовата им устойчивост. Предпоставка за успешното внедряване на инструмента е и сериозният опит на избрания от ФнФ финансов посредник ЕБВР в проектното структуриране и финансиране на сектора.

Финансовият инструмент за развитие на водния сектор ще допринесе и за подобряване на околната среда. Бъдещите инвестиции са съобразени с плановете за намаляване на загубите на вода, с оглед предвидените инвестиции за реконструкция и реновиране на старата инфраструктура. С изпълнението на финансираните проекти ще се подпомогне постигането на съответствие със законодателството на Европейския съюз в сферата на околната среда.

Източник
: Фонд на фондовете
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside