Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2018 arrow Нови правила регламентират видео съдържанието онлайн  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Нови правила регламентират видео съдържанието онлайн Печат
10 октомври 2018
3Интернет промени рязко начина, по който гледаме филми и видеоклипове. Парламентът осъвременява правилата за аудиовизуалните медии, за да защити потребителите.

Промените, които депутатите одобриха на 2 октомври, въвеждат изисквания не само за традиционни канали като радиото и телевизията, но и за онлайн услуги за гледане на видео съдържание (като Netflix) и за споделяне на видеоклипове (YouTube или Facebook).
Измененията ограничават показването на опасно съдържание, регламентират броя на рекламите и насърчават разпространението на европейски филми.

Защита на децата

Гледането на видеоклипове онлайн е любимо занимание на много деца от сравнително ранна възраст. Законодателството ограничава рекламите за деца на нездравословни храни и напитки и забранява рекламирането и продуктовото позициониране на тютюневи продукти, електронни цигари и алкохол в програми, предназначени за деца, както по телевизията, така и на сайтове за споделяне на видеоклипове.

Правилата забраняват всякакво съдържание, което подбужда към насилие, омраза и тероризъм. Неоправданото показване на насилие и порнографските материали също ще бъдат подложени на строги регулации.
Сайтовете за споделяне ще трябва да реагират бързо, когато бъде подаден сигнал от потребителите за даден видеоматериал.

Ограничения на рекламирането и европейско съдържание

Новите правила определят лимити за рекламирането - максималният дял на рекламите в периода между 6 часа сутринта и 18 часа ще трябва да бъде 20%. В същото време се дава възможност за гъвкавост на операторите, които могат да адаптират времето за реклами.

За да се насърчи културното разнообразие и създаването на европейски филми, се налага изискване 30% от съдържанието на телевизионните канали и услугите за гледане на видео при поискване да бъде с европейски произход.

„Това, което виждаме днес в интернет - видеоклиповете и филмите, които са онлайн, не е било регламентирано досега. Затова е нужно да осъвременим директивата“, заявява съавторката на доклада Петра Камереверт (С&Д, Германия).

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside