Начало arrow Архив на новините arrow Ноември 2017 arrow България получи покана да кандидатства за домакин на Форум „Градовете“  
България получи покана да кандидатства за домакин на Форум „Градовете“ Печат
30 ноември 2017
2България получи покана да кандидатства за домакин на Форума „Градовете“ на Европейската комисия през 2019 г. 

Страната ни има уникалния шанс да е домакин на събитието на високо равнище, което има за цел да определя част от темите за  градския дневен ред на ЕС. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която представи България в тазгодишния форум, който се проведе в Ротердам, Кралство Нидерландия.
Зам.-министър Николова представи важността на модела за балансирано регионално развитие на градовете в ЕС, базирано на интегриран модел на инвестициите в населените места за постигане на по-високо икономическо развитие и растеж. Според нея бъдещото градското развитие в Европа неминуемо трябва да разглежда и  развитието на териториите като цяло. „Нашите градове днес са изправени пред редица нови предизвикателства, като някои от тях са в  резултат  на концентрирания модел на управление и инвестиции“, обърна внимание зам.-министър Николова.  Тя отбеляза, че някои от новите предизвикателства  пред големите градове в ЕС като миграцията, икономическото развитие, жилищната осигуреност, необходимостта от нови работни места идват в резултат на трайната тенденция за миграция на населението от малките населени места към големите градове.
„Ние трябва да поставим акцент върху териториалното измерение като цяло,  да се фокусираме върху балансираното развитие на териториите, така че да отговорим и предотвратим бъдещото задълбочаване на различията между регионите“, призова зам.-министър Николова.
Тя сподели опита на България в тази връзка и посочи, че 22% от средствата, предоставени от структурните фондове на ЕС, са съсредоточени в изпълнението на интегрирани планове за градско развитие, които към настоящия момент се реализират в 67 български града.  „Ефектът от кохезионната политика в големите градове  е безспорен и осезаем. Но същевременно не трябва да забравяме малките населени места, тъй като те имат своето функционално значение за развитието на регионите като цяло“, категорична бе зам.-министър Николова.
Форумът „CITIES 2017”, който се проведе в периода 27-28 ноември в Ротердам бе под мотото "Заедно работим за по-добри градове". Сред участниците в него бяха еврокомисарят по регионална политика г-жа Корина Крецу, кметът на Ротердам Ахмед  Абуталеб, Хуан Клос, изпълнителен директор на Хабитат на ООН, г-жа Kajsa Ollongren, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Холандия, вицепрезидентът на ЕИБ Вазио Хюдак, президентът на Комитета на регионите Карл Ламберц, кметовете на Виена, Хага, Атина, Стокхолм, членове на Европейския парламент и др. Приветствие към участниците отправи заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен.
В рамките на форума бе стартирана нова платформа за инвестиции и финансиране в градовете – URBIS, която е съвместно разработена от ЕК и ЕИБ и е предназначена за целия ЕС.

Източник: Министерски съвет
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside