Начало arrow Архив на новините arrow Ноември 2017 arrow Възобновяеми източници на енергия: какъв е делът им в Европа и в България  
Възобновяеми източници на енергия: какъв е делът им в Европа и в България Печат
30 ноември 2017
4Парламентът разисква още по-широкото използване на възобновяеми източници на енергия. Вижте какъв е делът им днес в потреблението в ЕС и целите за 2020 г.

На 28 ноември комисията по енергетика в ЕП одобри промени в директивата за възобновяемата енергия, които включват амбициозни цели за производството от „зелени“ източници - слънце, вода, вятър, биомаса. Заложени са и нови принципи за финансова подкрепа на подобни енергийни проекти и утвърждаване на правото на всеки да произвежда собствена енергия от възобновяеми източници.
Европа вече е извървяла дълъг път в тази насока. Според настоящите правила до 2020 г. 20% от енергийното потребление в ЕС трябва да идва от възобновяеми източници. За да се постигне общата цел, са формулирани и национални цели. Както показва таблицата по-долу, повечето страни в ЕС са достигнали или са на път да достигнат целите си за 2020 г.
ЕК предлага нова цел за целия ЕС от 27% за 2030 г. Това предложение се основава на споразумение между държавните ръководители от 2014 г.
Депутатите в комисията по енергетика обаче смятат, че Европа може да постигне повече, и предлагат целта да бъде дял от 35% на енергията от възобновяеми източници към 2030 г.

Дял на енергията от възобновяеми източници (в % от брутното крайно потребление на енергия)

3

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: Европейски  парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside