Начало arrow Архив на новините arrow Октомври 2017 arrow Първо лято без скъп роуминг - реакцията на европейците  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Първо лято без скъп роуминг - реакцията на европейците Печат
15 октомври 2017
2Първото лято без такси за роуминг показва, че европейците са запознати с новите правила и са започнали да променят навиците си, когато пътуват в чужбина в рамките на ЕС.

Според експресно проучване на Евробарометър  голямо мнозинство от европейските граждани признава ползите от роуминга без допълнителни такси. Благодарение на новите правила за роуминга в ЕС в сила от 15 юни 2017 г. потребителите могат да използват своите мобилни телефони, когато пътуват в чужбина в ЕС, без да плащат допълнителни такси - все едно са в собствената си страна. Проучването показва, че 71% от европейците знаят, че таксите за роуминг са премахнати, а 72% смятат, че те или техни познати ще се възползват от това. Осведомеността за новите правила нараства до 86% сред тези, които са пътували след 15 юни.

Пътниците започват да променят навиците си

Експресното проучване на Евробарометър относно роуминга беше проведено в края на август след ваканционния период. Резултатите показват, че през това лято - първото без допълнителни такси за роуминг за пътуващите в ЕС - хората са започнали да променят поведението си, когато използват мобилните си телефони в чужбина:
- Делът на пътниците, които са използвали мобилни данни при роуминг толкова често, колкото у дома, се е удвоил сред лицата, които са пътували след 15 юни 2017 г. (31%) спрямо онези, които са пътували през месеците преди това (15%).
- Делът на пътниците, които никога не са използвали пренос на мобилни данни в чужбина, е намалял наполовина след 15 юни 2017 г. (21%) в сравнение с месеца, предшестващ тази дата (42%).
- Като цяло, използването на мобилни телефони в чужбина се увеличава, като по-малко пътници изключват телефоните си (12%) в сравнение с преди 15 юни (20%).
- При все това 60% от пътуващите все още ограничават ползването на мобилни телефони при пътуване в друга държава - членка на ЕС, от 15 юни 2017 г. насам, в сравнение с използването на мобилни телефони в своята страна.

Комисията продължава да следи изпълнението на правилата
След първото лято без допълнителни такси за роуминг може да се отбележи, че като цяло мобилните оператори спазват новите правила. Комисията, в тясно сътрудничество с националните регулатори, които са пряко отговорни за осигуряване на изпълнението на правилата, ще продължи да следи развитието на пазарите на мобилни услуги в държавите членки, за да гарантира, че операторите продължават да спазват новите правила и че потребителите се ползват от премахването на таксите за роуминг.

Източник: Европейска комисия
2
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside