Начало arrow Архив на новините arrow Март 2017 arrow ЕК подпомага мобилността на младите хора в Европа  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
ЕК подпомага мобилността на младите хора в Европа Печат
31 март 2017
2
Европейската комисия представи инициатива в рамките на програма „Еразъм+“ за допълнително подпомагане на обучението и мобилността на младите европейци.

Инициативата, наречена Move2Learn, Learn2Move (Движи се, за да учиш – Учи, за да се движиш), ще даде възможност на поне 5000 младежи да пътуват по устойчив начин до друга страна от ЕС - самостоятелно или заедно със своя училищен клас.
Тази еднократна инициатива, която е свързана с 30-ата годишнина на програма „Еразъм“ , е в съответствие с два основни приоритета на ЕК: да се насочи отново вниманието към младежта на Европа и да се улесни мобилността на гражданите на ЕС, особено мобилността с ниски нива на емисии .
Move2Learn, Learn2Move се основава на идея, представена от Европейския парламент през 2016 г. Тя ще бъде осъществена чрез eTwinning - най-голямата мрежа от училищни преподаватели в света. Мрежата е част от програма „Еразъм+“ и дава възможност на учители и ученици в цяла Европа да разработват съвместно проекти чрез онлайн платформа.

Инициативата ще бъде отворена за ученически класове, участващи в мрежата eTwinning, като изискваната минимална възраст на участниците е 16 години. Те трябва да посочат дали желаят да участват в надпреварата за безплатни билети за пътуване, които ще бъдат предоставени за най-добрите проекти в рамките на eTwinning във всяка участваща държава. Социалното приобщаване ще бъде важен критерий при избора на най-добрите проекти. След като бъдат определени победителите, те ще могат да пътуват в периода от август 2017 г. до декември 2018 г. на дата по свой избор. Учениците ще пътуват в група като част от училищна екскурзия или самостоятелно, в зависимост от решението на родителите и учителите.
Те ще могат да избират между всички видове транспорт, оператори и линии, като се вземат предвид критериите за устойчивост и мястото на отпътуване и дестинацията на участващите ученици. Някои оператори подкрепят инициативата, като предлагат специална отстъпка за участниците. Сред тях са: Aegean Airlines, Air Dolomiti, ALSA Grupo, Azores Airlines, Brussels Airlines, Comboios de Portugal, Croatia Airlines, Deutsche Bahn, Hahn Air, Iberia Express, Interrail, Luxair, Naviera Armas, Olibus, SNCF, Transferoviar Calatori, Trenitalia, Vueling и Westbahn.
Комисията насърчава и други оператори да се присъединят към инициативата.

Контекст

eTwinning предлага платформа за училищен персонал (напр. учители, директори, библиотекари), на която да общуват, да си сътрудничат и да разработват проекти като част от една учебна общност в Европа. По този начин eTwinning насърчава сътрудничеството между училищата и учениците и предлага възможности на учителите за безплатно и непрекъснато професионално развитие по интернет. Платформата вече е свързала повече от 450 000 учители.
Стартирана през 2005 г. като основно действие на програмата „eLearning“ на ЕК, eTwinning е част от „Еразъм+“ – европейската програма в областта на образованието, обучението, младежта и спорта от 2014 г. насам. Тя се поддържа и управлява от Европейската училищна мрежа. Освен това платформата eTwinning се подпомага на национално равнище от 37 национални помощни служби.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside