Начало arrow Новини arrow „Еразъм+“ - нов рекорд през 2017 година  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
„Еразъм+“ - нов рекорд през 2017 година Печат
24 януари 2019
4
На 24 януари Европейската комисия публикува своя годишен доклад за програмата „Еразъм+“, в който се посочва, че участниците са повече от когато и да било преди, а броят на подпомаганите проекти продължава да расте.

В същото време програмата придобива все по-приобщаващ и международен характер. Географският обхват на програмата се разшири от 11 държави през 1987 г. до 33 в момента (всички 28 държави - членки на ЕС, а също и Турция, бившата югославска република Македония, Норвегия, Исландия и Лихтенщайн). В програ-мата могат да участват и държави партньори от целия свят.

През 2017 г. ЕС е инвестирал в програмата рекордната сума от 2,6 милиарда евро, което представлява увеличение от 13% в сравнение с 2016 г. Това позволи на младите хора да бъдат предоставени повече възможности от всякога. Данните сочат, че „Еразъм+“ е на път да постигне целта си да подкрепи 3,7% от младите хора в ЕС между 2014 г. и 2020 г. В доклада също така се подчертава, че програмата става все по-достъпна за хора в неравностойно положение, както и за по-малки организации.
През 2017 г. по време на успешната кампания за отбелязване на 30-ата годишнина от създаването на програмата „Еразъм“ повече от 750 000 души взеха участие в 1900 събития в 44 държави, което показва ролята на „Еразъм+“ и предшестващите я програми в предоставянето на възможност на младите хора да развиват своите умения и да изпитат какво означава да бъдеш европеец.

В годишния доклад се подчертава още веднъж, че „Еразъм+“ е много повече от програма за студенти и служители в университети. Тя също така подпомага учащите се и служителите в областта на професионалното обучение (160 000 души), младите хора и лицата, работещи с младежи, (158 000 души) и служителите в областта на образованието за възрастни (6 400 души). От проектите за сътрудничество са се възползвали също така и учителите и служителите в училищата (47 000 души) и техните ученици (110 000 души). В допълнение към ежегодната Европейска седмица на спорта програмата е финансирала 162 спортни проекта с участието на 930 организации, включително десет спортни събития с идеална цел.

Програмата „Еразъм+“ става все по-достъпна за тези, които най-много се нуждаят от подкрепа, като предлага повече възможности и осигурява допълнително финансиране за участници в неравностойно социално-икономическо положение. През 2017 г. почти 21 000 студенти и служители в неравностойно положение са участвали в дейностите за мобилност по програма „Еразъм+“ в областта на висшето образование. С това общият брой на участниците в неравностойно положение в областта на висшето образование достига 67 500 души от 2014 г. насам, включително почти 2 000 участници със специални потребности.

Контекст
Програмата „Еразъм+“ и предшестващите я програми са сред най-успешните програми на ЕС. От 1987 г. насам те предлагат - най-вече на младите хора - възможности да придобият нов опит, като отидат в чужбина. Настоящата програма „Еразъм+“, която обхваща периода 2014-2020 г., разполага с бюджет от 14,7 милиарда евро и ще предостави на 3,7% от младите хора в ЕС възможност да учат, да се обучават, да придобият трудов опит и да извършват доброволческа дейност в чужбина.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside