Начало arrow Новини arrow Румъния пое ротационното председателство на Съвета  
Румъния пое ротационното председателство на Съвета Печат
24 януари 2019
3От 1 януари 2019 г.  Румъния пое ротационното председателство на Съвета на ЕС . Румънските депутати смятат, че бъдещето на ЕС и финансовата рамка са сред главните въпроси.

Румънският министър-председател Виорика Дънчила представи на 15 януари в Парламента приоритетите на новото председателство.
За първото си шестмесечно председателство Румъния е формулирала като приоритети икономическия растеж, конкурентоспособността, вътрешната сигурност, укрепването на общите европейски ценности и борбата с расизма, ксенофобията, антисемитизма и популизма.

Новото председателство ще трябва също така да организира преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС. В края на март е планирано оттеглянето на Великобритания от ЕС, а на 9 май в Сибиу ще се проведе неформална среща на върха, където лидерите на страните в ЕС ще обсъждат бъдещето на Европа.

Допълнителна информация
3Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите — членки на ЕС, на всеки 6 месеца. През този 6-месечен период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.
Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени „тройки“. Тази система е въведена с Договора от Лисабон през 2009 г. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма.
Настоящата тройка председателства е съставена от председателствата на Румъния, Финландия и Хърватия. Румъния поема за първи път поема ротационното председателство на Съвета.

18-месечна програма на Съвета

Източник: Европейски парламент, Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside