Начало arrow Новини arrow Румъния пое ротационното председателство на Съвета  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Румъния пое ротационното председателство на Съвета Печат
24 януари 2019
3От 1 януари 2019 г.  Румъния пое ротационното председателство на Съвета на ЕС . Румънските депутати смятат, че бъдещето на ЕС и финансовата рамка са сред главните въпроси.

Румънският министър-председател Виорика Дънчила представи на 15 януари в Парламента приоритетите на новото председателство.
За първото си шестмесечно председателство Румъния е формулирала като приоритети икономическия растеж, конкурентоспособността, вътрешната сигурност, укрепването на общите европейски ценности и борбата с расизма, ксенофобията, антисемитизма и популизма.

Новото председателство ще трябва също така да организира преговорите за дългосрочния бюджет на ЕС. В края на март е планирано оттеглянето на Великобритания от ЕС, а на 9 май в Сибиу ще се проведе неформална среща на върха, където лидерите на страните в ЕС ще обсъждат бъдещето на Европа.

Допълнителна информация
3Председателството на Съвета се сменя на ротационен принцип между държавите — членки на ЕС, на всеки 6 месеца. През този 6-месечен период председателството ръководи заседания на всяко равнище в Съвета, спомагайки да се гарантира непрекъснатостта на работата на ЕС в Съвета.
Държавите членки, които изпълняват председателството, работят в тясно сътрудничество в групи от по 3 държави членки, наречени „тройки“. Тази система е въведена с Договора от Лисабон през 2009 г. Тройката определя дългосрочни цели и изготвя общ план, в който се набелязват темите и основните въпроси, които ще бъдат разгледани от Съвета в рамките на 18-месечен период. Въз основа на тази програма всяка от трите държави изготвя собствена по-подробна шестмесечна програма.
Настоящата тройка председателства е съставена от председателствата на Румъния, Финландия и Хърватия. Румъния поема за първи път поема ротационното председателство на Съвета.

18-месечна програма на Съвета

Източник: Европейски парламент, Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside