Начало arrow Събития arrow Кариерен панаир в Габрово  
Кариерен панаир в Габрово Печат
20 декември 2018
5На 5 декември в Град Габрово се проведе кариерен панаир, организиран във фирма „Мехатроника” АД, Габрово в партньорство с Технически университет - Габрово и Община Габрово.

Това събитие бе реализирано в рамките на европейски проект Клъстер – стажове за подготвени за нуждите на индустрията бъдещи инженери, който предлага алтернативно решение за възстановяване на нарушената връзка между сферата на висшето образование и бизнеса, въвеждайки обучение на работното място, известно още като дуално обучение, във висшето образование. Габровската търговско-промишлена палата е асоцииран партньор по проекта.

5-38 фирми от Габрово и Идеал стандарт Видима АД, Севлиево представиха своето производство - основни бизнес дейности, продукти и услуги, пазари, възможности за кариерно развитие и готовността си да приемат на стаж студенти, които да бъдат включени в реални разработки.
Студентите от Технически университет - Габрово, изучаващи инженерни специалности, имаха възможност да установят личен контакт с представители на фирмите и да се ориентират към конкретна фирма, чиито профил отговаря на техните професионални интереси и предпочитания.

Фактът, че панаирът беше на територията на Мехатроника АД даде възможност на студентите да видят на практика производството, защото "машиностроенето, мехатрониката в настоящия момент нямат нищо общо с представите на много хора за изцапани с масло до лактите работници", както се изрази Николинка Хинкова.

ТУ Габрово, подкрепен от бизнеса, местните власти и ГТПП, изготвя предложение за въвеждане на дуалното обучение и във висшето образование. За да се реализира обаче на практика това начинание, са необходими промени в Закона за Висшето образование, както и в Националната класификация на професиите и длъжностите в България.

Източник: ГТПП
55-4
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside