Начало arrow Текущи покани arrow Младежи могат да кандидатстват за безплатно пътуване из ЕС  
Младежи могат да кандидатстват за безплатно пътуване из ЕС Печат
30 ноември 2018
5-2Европейската комисия даде начало на нова надпревара в рамките на инициативата DiscoverEU. От 29 ноември до 11 декември младите хора на възраст 18 години могат да кандидатстват онлайн за карта за пътуване, с която да опознаят Европа през следващото лято.

Това е вторият кръг в инициативата, след като 15 хил. младежи получиха възможност да пътуват в цяла Европа между юли и октомври 2018 г. Много от тях участваха в проявите, организирани по време на Европейската година на културното наследство.
За всяка държава от ЕС са заделени определен брой карти за пътуване според дела на нейното население от общото население на Европейския съюз.

За България билетите са 168.

Всеки гражданин на ЕС, роден между 1 януари 2000 г. и 31 декември 2000 г., ще може да кандидатства.
Желаещите да участват могат да кандидатстват на Европейския младежки портал, където ще трябва да се регистрират и да споделят своите планове за пътуване.
Кандидатите ще бъдат подбрани с викторина от пет въпроса с избор между няколко отговора, свързани с европейската култура и многообразие, инициативите на ЕС за младежта, предстоящите избори за Европейски парламент, и допълнителен въпрос по тема, свързана с втория кръг.
Победителите могат да пътуват между 15 април и 31 октомври 2019 г. в продължение на от 1 до 30 дни.

В рамките на този кръг комисията призовава особено младежите, които имат специални нужди или са изправени пред социални предизвикателства, да кандидатстват. Тя ще им предостави информация и съвети и ще покрие разходите за специална помощ (например за придружител или за куче водач за участници с увредено зрение).

Победителите в конкурса могат да пътуват самостоятелно или в група от максимум пет души (всички на 18 години). Като общо правило те ще пътуват с влак. За да може обаче да се гарантира широк достъп из целия континент, участниците могат да използват алтернативни видове транспорт, например автобуси, фериботи или по изключение самолети, когато е нужно. Така младите хора, които живеят в отдалечени райони или острови, които са част от ЕС, също ще имат възможност да участват.

Източник: www.dnevnik.bg

5
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside