Начало arrow Новини arrow Нови правила регламентират видео съдържанието онлайн  
Нови правила регламентират видео съдържанието онлайн Печат
10 октомври 2018
3Интернет промени рязко начина, по който гледаме филми и видеоклипове. Парламентът осъвременява правилата за аудиовизуалните медии, за да защити потребителите.

Промените, които депутатите одобриха на 2 октомври, въвеждат изисквания не само за традиционни канали като радиото и телевизията, но и за онлайн услуги за гледане на видео съдържание (като Netflix) и за споделяне на видеоклипове (YouTube или Facebook).
Измененията ограничават показването на опасно съдържание, регламентират броя на рекламите и насърчават разпространението на европейски филми.

Защита на децата

Гледането на видеоклипове онлайн е любимо занимание на много деца от сравнително ранна възраст. Законодателството ограничава рекламите за деца на нездравословни храни и напитки и забранява рекламирането и продуктовото позициониране на тютюневи продукти, електронни цигари и алкохол в програми, предназначени за деца, както по телевизията, така и на сайтове за споделяне на видеоклипове.

Правилата забраняват всякакво съдържание, което подбужда към насилие, омраза и тероризъм. Неоправданото показване на насилие и порнографските материали също ще бъдат подложени на строги регулации.
Сайтовете за споделяне ще трябва да реагират бързо, когато бъде подаден сигнал от потребителите за даден видеоматериал.

Ограничения на рекламирането и европейско съдържание

Новите правила определят лимити за рекламирането - максималният дял на рекламите в периода между 6 часа сутринта и 18 часа ще трябва да бъде 20%. В същото време се дава възможност за гъвкавост на операторите, които могат да адаптират времето за реклами.

За да се насърчи културното разнообразие и създаването на европейски филми, се налага изискване 30% от съдържанието на телевизионните канали и услугите за гледане на видео при поискване да бъде с европейски произход.

„Това, което виждаме днес в интернет - видеоклиповете и филмите, които са онлайн, не е било регламентирано досега. Затова е нужно да осъвременим директивата“, заявява съавторката на доклада Петра Камереверт (С&Д, Германия).

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside