Начало arrow Новини arrow Пластмасовите отпадъци - повече рециклиране, забрана на микро пластмасата  
Пластмасовите отпадъци - повече рециклиране, забрана на микро пластмасата Печат
14 септември 2018
3Европа иска до 2030 г. всички пластмасови опаковки да могат да бъдат рециклирани. Разглежда се и забрана на някои пластмасови продукти за еднократна употреба.

Пластмасата е траен и наглед евтин материал и това я прави широко използвана навсякъде в икономиката. Цената, която плащаме обаче, са растящите количества пластмасови отпадъци и замърсяването на моретата, които застрашават природата и човешкото здраве.
Всяка година в ЕС се генерират приблизително 26 млн. тона пластмасови отпадъци. По-малко от 30% от тях се събират за рециклиране, като част от това количество се изнася за обработка в други страни. Останалото количество отива на сметището, бива изгаряно или, в още по-лошия случай, остава несъбрано и замърсява нашите гори, брегове, реки и морета.

През януари Европейската комисия прие стратегия за пластмасите , която поставя като цел до 2030 г. всички пластмасови опаковки на пазара в ЕС да подлежат на повторна употреба или на рециклиране. Употребата на еднократни пластмасови продукти и на пластмасовите микрочастици ще бъде постепенно ограничена.

Парламентът ще гласува в пленарна зала в доклад, който приветства плановете на Комисията. Текстът, подкрепен от парламентарната комисия по околна среда, призовава за налагане на забрана до 2020 г. на целенасочено добавяните микрочастици в козметични продукти, продукти за лична хигиена, перилни и почистващи препарати.
Депутатите също така искат съществено ограничаване на изпускането на микрочастици при производството на платове, гуми, бои и цигари.
Освен това те се обявяват за въвеждането на стандарти за качество за рециклирана пластмаса с цел повишаване на доверието на потребителите.

Парламентът разглежда и забраната на някои пластмасови продукти за еднократна употреба като прибори, чинии и дръжки за балони, както и налагането на по-голяма отговорност на компании за производство на опаковки, които трябва да компенсират разходите по Мляко, плодове и зеленчуци за учениците благодарение на програма на ЕС
почистването. Пленарното гласуване е предвидено за октомври.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside