Начало arrow Новини arrow Пластмасовите отпадъци - повече рециклиране, забрана на микро пластмасата  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Пластмасовите отпадъци - повече рециклиране, забрана на микро пластмасата Печат
14 септември 2018
3Европа иска до 2030 г. всички пластмасови опаковки да могат да бъдат рециклирани. Разглежда се и забрана на някои пластмасови продукти за еднократна употреба.

Пластмасата е траен и наглед евтин материал и това я прави широко използвана навсякъде в икономиката. Цената, която плащаме обаче, са растящите количества пластмасови отпадъци и замърсяването на моретата, които застрашават природата и човешкото здраве.
Всяка година в ЕС се генерират приблизително 26 млн. тона пластмасови отпадъци. По-малко от 30% от тях се събират за рециклиране, като част от това количество се изнася за обработка в други страни. Останалото количество отива на сметището, бива изгаряно или, в още по-лошия случай, остава несъбрано и замърсява нашите гори, брегове, реки и морета.

През януари Европейската комисия прие стратегия за пластмасите , която поставя като цел до 2030 г. всички пластмасови опаковки на пазара в ЕС да подлежат на повторна употреба или на рециклиране. Употребата на еднократни пластмасови продукти и на пластмасовите микрочастици ще бъде постепенно ограничена.

Парламентът ще гласува в пленарна зала в доклад, който приветства плановете на Комисията. Текстът, подкрепен от парламентарната комисия по околна среда, призовава за налагане на забрана до 2020 г. на целенасочено добавяните микрочастици в козметични продукти, продукти за лична хигиена, перилни и почистващи препарати.
Депутатите също така искат съществено ограничаване на изпускането на микрочастици при производството на платове, гуми, бои и цигари.
Освен това те се обявяват за въвеждането на стандарти за качество за рециклирана пластмаса с цел повишаване на доверието на потребителите.

Парламентът разглежда и забраната на някои пластмасови продукти за еднократна употреба като прибори, чинии и дръжки за балони, както и налагането на по-голяма отговорност на компании за производство на опаковки, които трябва да компенсират разходите по Мляко, плодове и зеленчуци за учениците благодарение на програма на ЕС
почистването. Пленарното гласуване е предвидено за октомври.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside