Начало arrow Събития arrow Европейска академия за хумор  
Европейска академия за хумор Печат
21 юни 2018
6Какво представлява културното наследство? Какво е карикатура и какво ни казват художниците с нея? А ние какво смятаме, ме е нарисувано там? Какво можем да видим в Дома на хумора и сатирата в Габрово? Кои са държавите членки на ЕС, коя с коя граничи, кои са техните знамена?

На тези и много други въпроси си отговориха над 80 ученици от начална степен на ОУ "Христо Ботев" и НУ "Васил Левски" в Габрово рамките на Лятната академия за хумор.

Децата бяха посрещани още на входа на музея от Силвия Черкезова и Йорданка Шиякова – експерти от Дома на хумора. Участниците трябваше да кажат какви са правилата за посещение на един музей. Оказа се, че в Дома на хумора и сатирата и част от тези правила не важат, напр. да не се пипат експонатите.

3В Залата на жирафите всеки един от участниците имаше свое обяснение какво съдържа културното наследство, но събрани заедно, те създаваха една почти пълна картина на това понятие. И знанията по математика дойдоха на помощ, когато трябваше да сметнат на колко години е Европейският съюз. После по групи децата откриха на картата на Европа страните-членки и  сложиха върху тях знамената им. Е, най-трудно се откриваше Люксембург, но с малко помощ от ръководителите и учителите всички се справиха успешно.

След като научиха що е това карикатура, участниците трябваше да подредят карикатури на европейска тематика от фонда на Дома на хумора, да разкажат какво е смешното според тях. В края дойде ред и на гостуващата изложба на „Музейко“, където експонатите се пипат „задължително“.

Събитието беше посветено на Европейската година на културното наследство. Организатори на Академията бяха Европейски информационен център "Европа директно" Габрово при Габровската търговско-промишлена палата, Домът на хумора и сатирата и Община Габрово.

Снимки от събитието:

Европейска академия за хумор с ученици от НУ „Васил Левски“ Габрово – 19 юни 2018 г.

Европейска академия за хумор с ученици от ОУ „Христо Ботев“ Габрово – 21 юни 2018 г.
 
12
 4
 
 
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside