Начало arrow Новини arrow Безплатни железопътни билети разкриват Европа за младите  
EUROPE DIRECT
Начало
Европейски избори
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Безплатни железопътни билети разкриват Европа за младите Печат
15 май 2018
3Ако сте на 18 години и искате да опознаете Европа, не пропускайте да кандидатствате през юни за безплатни билети за пътуване с влак.

Идеята да се даде възможност на млади хора да пътуват безплатно из Европа бе предложена първоначално от участници в Европейското младежко събитие (EYE) на Парламента. След това тя получи подкрепа от депутатите в ЕП и сега е на път да стане реалност.
 
Опознайте ЕС
 
Около 15 000 души на 18-годишна възраст ще имат възможност да пътуват безплатно между юли и септември. Те ще могат да кандидатстват за билети между 12 и 26 юни. По-късно през годината ще бъде организирано второ набиране на заявки.
 
На първия етап билети ще могат да получат тези, които ще бъдат на 18-годишна възраст на 1 юли 2018 г. Участниците в схемата ще могат да пътуват в рамките на 30 дни до най-много четири страни от ЕС.
 
Пътуването ще бъде главно с влак, но в ограничени случаи ще бъдат достъпни и други начини на транспорт (например, за хора с увреждания и живеещи в отдалечени райони).
Повече информация ще може да бъде открита онлайн от средата на май на специална страница на Европейския младежки портал и на страница във Facebook.

Подкрепа от Европейския парламент
 
От самото начало Европейският парламент бе силен поддръжник на инициативата, като депутатите са гласували три резолюции в подкрепа. Парламентът вярва, че инициативата ще позволи на младите хора да се запознаят с културното разнообразие на Европа и да се сближат със свои връстници от други части на континента. Това би допринесло за утвърждаването на общите европейски ценности.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside