Начало arrow Новини arrow Онлайн консултация с гражданите за бъдещето на Европа  
Онлайн консултация с гражданите за бъдещето на Европа Печат
15 май 2018
1В Деня на Европа - 9 май, Европейската комисия стартира обществена онлайн консултация , насочена към всички европейски граждани, като ги приканва да споделят своите виждания за посоката, в която Европейският съюз следва да поеме в бъдеще.

Тази единствена по рода си консултация — част от по-широкия дебат за бъдещето на Европа, чието начало беше поставено с Бялата книга на Комисията на 1 март 2017 г., беше подготвена от форум от 96 граждани от 27-те държави членки, които се събраха, за да решат какви въпроси да поставят пред своите съграждани.
На 5-6 май Комисията свика за първи път граждански форум, който да изготви проект за обществена консултация. По покана на Европейския икономически и социален комитет група от 96 европейски граждани се събраха в Брюксел и изготвиха съвместно онлайн проучване от 12 въпроса. Това уникално упражнение по демокрация на участието означава, че гражданите са в центъра на дискусията относно бъдещето на Европа.

2Това е част от продължаващия дебат относно бъдещето на ЕС с 27 държави членки, започнал с Бялата книга на Комисията от 1 март 2017 г. Гражданите вече могат да дават своите мнения онлайн, а настоящата консултация ще допълни тази възможност. Освен това онлайн консултацията ще се проведе успоредно с текущите диалози и консултации с гражданите, организирани от ЕК и от държавите членки.

От 2012 г. насам са проведени почти 700 интерактивни обществени дискусии в 160 града. Комисията ще увеличи честотата им в периода до изборите за Европейски парламент през май 2019 г., като целта е да бъдат организирани още 500 прояви.

Контекст
С публикуването на Бяла книга за бъдещето на Европа през март 2017 г. Комисията постави началото на нов дебат за бъдещето на ЕС от 27 държави. Членовете на Комисията пътуват из цяла Европа и изслушват вижданията на гражданите по различните предложени сценарии, като по този начин всеки има възможност да допринесе за определянето на бъдещето на Съюза

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside