Начало arrow Новини arrow Европейска година на културното наследство  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Европейска година на културното наследство Печат
04 април 2018
5-1Целта на Европейската година на културното наследство е да се насърчат повече хора да откриват културното наследство на Европа и да взаимодействат с него, както и да се засили чувството на принадлежност към общо европейско пространство.
Девизът на годината е „Нашето наследство: където миналото среща бъдещето“.

През годината в Европа ще се осъществят редица инициативи и прояви, за да може хората да се доближат до своето културно наследство и да се чувстват по-съпричастни към него. Културното наследство оформя нашето самосъзнание и ежедневие. То ни заобикаля в европейските градове и села, природни ландшафти и археологически обекти. То не е само в литературата, изкуството и предметите, но и в занаятите, които научаваме от нашите предци, приказките, които разказваме на нашите деца, храната, на която се наслаждаваме в компания, и филмите, които гледаме и в които разпознаваме себе си.
Културното наследство е универсална ценност за нас като хора, общности и общества. Важно е да го съхраняваме и предаваме на бъдещите поколения. Може да гледате на наследството като на нещо „от миналото“ или нещо статично, но то всъщност се променя, когато си взаимодействаме с него. Нещо повече, нашето наследство ще играе голяма роля в изграждането на бъдещето на Европа. Това е една от причините, поради които искаме да достигнем по-специално до младите хора по време на европейската година.
Културното наследство съществува в множество различни форми:
- материално наследство – например сгради, паметници, артефакти, облекла, художествени произведения, книги, машини, исторически градове, археологически обекти;
- нематериално наследство – обичаи, форми на представяне и изразяване, знания и умения – както и свързаните с тях инструменти, предмети и културни пространства – които хората ценят. То включва езика и устните традиции, сценичните изкуства, социалните обичаи и традиционните занаяти;
- природно наследство – ландшафти, флора и фауна;
- цифрово наследство – ресурси, които са създадени в цифрова форма (например цифрово изкуство и анимации) или са цифровизирани с цел съхраняването им (например текстове, изображения, видео, архиви).
52
Какво ще се случи през 2018 г.? - Идеята на годината е всички да преживеят, да оценят и да се насладят на културното наследство. Всеки е поканен да участва в хилядите дейности, които ще се проведат в цяла Европа с цел по-тясна ангажираност на хората с културното наследство.
Всяка държава от ЕС е определила национален координатор, които ще работи по годината и ще координира прояви и проекти на местно, регионално и национално равнище.

Национален координатор за България:

Петър Миладинов, държавен експерт, Министерство на културата
Е-mail: Този е-мейл адрес е защитен от спам ботове, трябва ДжаваСкрипт поддръжка за да го видите

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside