Начало arrow Новини arrow Единният пазар на ЕС навършва 25 години  
Единният пазар на ЕС навършва 25 години Печат
04 април 2018
4Единният пазар в Европа се счита за едно от най-големите постижения на ЕС. Тази година той отбелязва 25-тата си годишнина.

Идеята зад изграждането му е създаването на общо икономическо пространство, което гарантира свободното движение на стоки, услуги, капитал и хора.
 
За потребителите това означава по-голямо разнообразие от стоки и по-ниски цени, а за бизнеса - по-голям пазар и възможности за развитие. Днес той обхваща регион с над 500 млн. души и годишен брутен вътрешен продукт от около 13 трлн. евро. Според оценки единният пазар в Европа е създал 2,8 млн. работни места.

Единният пазар е заложен като идея още в Договора от Рим от 1957 г., но влиза в сила в съвременната си форма на 1 януари 1993 г. Под ръководството на Жак Делор ЕК разработва минимални стандарти за еднакви стоки в отделните държави и така преодолява съществуващите различия в изискванията.
 
Единният пазар обхваща не само 28-те държави-членки.
Исландия, Лихтенщайн и Норвегия имат достъп чрез споразумението за Европейско икономическо пространство, а Швейцария - чрез двустранни споразумения с ЕС. Други държави имат достъп за определени сектори.

4-2Развитие в дигиталната сфера
Развитието на единния пазар съвсем не е приключило. ЕС работи например по подобрения в дигиталната сфера - модернизиране на електронната търговия, слагането на край на гео-блокирането, правата на интелектуална собственост, доставката на пратки, регулиране на икономиката на споделянето и залагане на стандарти в информационните технологии.
По оценки на Комисията единният цифров пазар би могъл да добави още 415 млрд. евро годишно към европейската икономика и да създаде стотици хиляди работни места.

„От Северното сияние до средиземноморското слънце ние имаме свобода на движение на хора, стоки, услуги и пари. Ние сме най-интегрираният пазар в света“, подчертава Ана Мария Кораца Билд (ЕНП, Швеция), заместник-председател на комисията на ЕП по вътрешен пазар. „Свободното движение на данни, което е част от всички останали свободи на движение, ще създаде наистина огромни ползи за гражданите. Дигиталното предприемачество ще даде много решения на проблемите на хората, ако позволим, направим възможно и облекчим това свободно движение“

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside