Начало arrow Новини arrow Единният пазар на ЕС навършва 25 години  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Единният пазар на ЕС навършва 25 години Печат
04 април 2018
4Единният пазар в Европа се счита за едно от най-големите постижения на ЕС. Тази година той отбелязва 25-тата си годишнина.

Идеята зад изграждането му е създаването на общо икономическо пространство, което гарантира свободното движение на стоки, услуги, капитал и хора.
 
За потребителите това означава по-голямо разнообразие от стоки и по-ниски цени, а за бизнеса - по-голям пазар и възможности за развитие. Днес той обхваща регион с над 500 млн. души и годишен брутен вътрешен продукт от около 13 трлн. евро. Според оценки единният пазар в Европа е създал 2,8 млн. работни места.

Единният пазар е заложен като идея още в Договора от Рим от 1957 г., но влиза в сила в съвременната си форма на 1 януари 1993 г. Под ръководството на Жак Делор ЕК разработва минимални стандарти за еднакви стоки в отделните държави и така преодолява съществуващите различия в изискванията.
 
Единният пазар обхваща не само 28-те държави-членки.
Исландия, Лихтенщайн и Норвегия имат достъп чрез споразумението за Европейско икономическо пространство, а Швейцария - чрез двустранни споразумения с ЕС. Други държави имат достъп за определени сектори.

4-2Развитие в дигиталната сфера
Развитието на единния пазар съвсем не е приключило. ЕС работи например по подобрения в дигиталната сфера - модернизиране на електронната търговия, слагането на край на гео-блокирането, правата на интелектуална собственост, доставката на пратки, регулиране на икономиката на споделянето и залагане на стандарти в информационните технологии.
По оценки на Комисията единният цифров пазар би могъл да добави още 415 млрд. евро годишно към европейската икономика и да създаде стотици хиляди работни места.

„От Северното сияние до средиземноморското слънце ние имаме свобода на движение на хора, стоки, услуги и пари. Ние сме най-интегрираният пазар в света“, подчертава Ана Мария Кораца Билд (ЕНП, Швеция), заместник-председател на комисията на ЕП по вътрешен пазар. „Свободното движение на данни, което е част от всички останали свободи на движение, ще създаде наистина огромни ползи за гражданите. Дигиталното предприемачество ще даде много решения на проблемите на хората, ако позволим, направим възможно и облекчим това свободно движение“

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside