Начало arrow Новини arrow Стрийминг без граници: нови правила за съдържание онлайн  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Стрийминг без граници: нови правила за съдържание онлайн Печат
04 април 2018
От 1 април 2018 г. влязоха в сила правила, които позволяват на абонатите на стрийминг услуги да гледат филми и слушат музика, когато пътуват в рамките на ЕС.

Законодателството на ЕС дава на тези, които са се абонирали за правото да гледат филми, слушат музика или четат книги от онлайн доставчик в своята страна, достъп до същата услуга и във всяка друга страна от ЕС, в която те пребивават за ограничен период от време. До момента този достъп често бе ограничен или напълно блокиран.
Регламентът за преносимостта на онлайн услугите влезе в сила от 1 април 2018 г. и трябва да бъде приложен във всички страни-членки.

Докладчикът на ЕП Жан Мари Кавада (АЛДЕ, Франция) обясни разпоредбите при гласуването в Парламента на 18 май 2017 г.: „Ако живеете например в Германия, но отивате да почивате, да посетите семейството си или да работите в Испания, вие ще имате достъп до услугите, които сте ползвали в Германия, във всяка страна в ЕС, тъй като текстът покрива целия ЕС“.
Правилото важи за хора, които пребивават в чужбина за ограничен период от време - например, за ваканция, командировка или обучение.

4Доставчиците на съдържание ще имат възможност да проверяват местоположението на абонатите. Европейският парламент поиска включването на текстове в законодателството, които да гарантират сигурността на личните данни на потребителите в рамките на целия процес на проверка.
Законодателството се отнася и за вече сключени абонаменти. Една от целите му е да насърчи използването на легално придобито, а не на пиратско, съдържание.

Още стъпки за развитие на дигиталния пазар - Законодателството за преносимостта на онлайн услугите е свързано с цялостната политика на ЕС за развитие на общ цифров пазар. Част от тази инициатива е премахването на таксите за роуминг в ЕС от 15 юни 2017 г.
Депутатите приеха и правила срещу гео блокирането, които гарантират, че продавачите на стоки и услуги онлайн не дискриминират клиенти въз основа на тяхното местоположение в ЕС.

Пазарът на стрийминг услуги 9 Според Европейския съюз за радио и телевизия (European Broadcasting Union - EBU) близо 11% от европейските домакинства са имали абонамент за гледане на видео съдържание при поискване. Делът на тези домакинства се очаква да се удвои до 2020 г.

Около 54% от абонаментите в ЕС са за Netflix. Преносимостта на съдържание се отнася обаче не само за филми, но и за всички други дигитални продукти като електронни книги и песни.

Източник: Европейски парламент
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside