Начало arrow Новини arrow Започна Европейската година на културното наследство 2018  
Започна Европейската година на културното наследство 2018 Печат
20 декември 2017
1На 7 декември, по време на Европейския културен форум в Милано,  беше дадено началото на честванията на Европейска година на културното наследство 2018.

Европейската година на културното наследство ще постави акцент върху богатото културно наследство на Европа, подчертавайки неговата роля за насърчаване на споделено чувство за идентичност и изграждане на бъдещето на Европа.

Целта на Европейската година на културното наследство е да се повиши осведомеността относно социалното и икономическо значение на културното наследство. Хиляди инициативи и прояви в цяла Европа ще предоставят възможност на гражданите от всички обществени слоеве да се включат в честванията. Целта е да се достигне до възможно най-голям брой хора, особено децата и младите хора, местните общности и хора, които рядко имат досег с културата, за насърчаване на чувство за споделеност.

Освен проекти и инициативи на държавите членки, общините и регионите в ЕС, ще бъдат осъществени и международни проекти, финансирани от ЕС. Комисията ще например организира заедно с държавите членки конференцията „Assises du Patrimoine“ като водещо събитие по време на Европейската година на културното наследство, за да се започне работа по дългосрочен план за действие на ЕС за култура и културно наследство. Тази инициатива е резултат от дискусиите на лидерите на ЕС в областта на образованието и културата на 17 ноември в Гьотеборг.
Според ново проучване на Евробарометър, 8 от всеки 10 европейци смятат, че културното наследство е важно не само за тях лично, но също така и за тяхната общност, регион, държава и ЕС като цяло. Мнозинството от хората се гордеят с културното наследство, независимо дали то се намира в собствения им регион или страна, или в друга европейска държава.
Повече от 7 от всеки 10 европейци са съгласни също, че културното наследство може да подобри качеството им на живот. Проучването също така показва, че 9 от 10 европейци смятат, че материята за културното наследство трябва да се преподава и в училищата. Три четвърти от европейците смятат, че основно държавите членки и ЕС трябва да отделят повече средства за защита на културното наследство на Европа.

Контекст
От археологическите обекти до съвременната архитектура, от средновековните замъци до фолклорните традиции и изкуствата, културното наследство на Европа е в основата на общата памет и идентичност на европейските граждани. Културното наследство също така създава растеж и работни места в градовете и регионите и има централно значение за обмена на ЕС с останалата част на света. 7,8 милиона работни места в ЕС са косвено свързани с културното наследство (например в областта на туризма, преводите и сигурността). Над 300 000 души са заети в сектора на културното наследство на ЕС, а с 453 обекта в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО Европа е дом на почти половината от включените в списъка обекти.

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside