Начало arrow Новини arrow България получи покана да кандидатства за домакин на Форум „Градовете“  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
България получи покана да кандидатства за домакин на Форум „Градовете“ Печат
30 ноември 2017
2България получи покана да кандидатства за домакин на Форума „Градовете“ на Европейската комисия през 2019 г. 

Страната ни има уникалния шанс да е домакин на събитието на високо равнище, което има за цел да определя част от темите за  градския дневен ред на ЕС. Това съобщи заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която представи България в тазгодишния форум, който се проведе в Ротердам, Кралство Нидерландия.
Зам.-министър Николова представи важността на модела за балансирано регионално развитие на градовете в ЕС, базирано на интегриран модел на инвестициите в населените места за постигане на по-високо икономическо развитие и растеж. Според нея бъдещото градското развитие в Европа неминуемо трябва да разглежда и  развитието на териториите като цяло. „Нашите градове днес са изправени пред редица нови предизвикателства, като някои от тях са в  резултат  на концентрирания модел на управление и инвестиции“, обърна внимание зам.-министър Николова.  Тя отбеляза, че някои от новите предизвикателства  пред големите градове в ЕС като миграцията, икономическото развитие, жилищната осигуреност, необходимостта от нови работни места идват в резултат на трайната тенденция за миграция на населението от малките населени места към големите градове.
„Ние трябва да поставим акцент върху териториалното измерение като цяло,  да се фокусираме върху балансираното развитие на териториите, така че да отговорим и предотвратим бъдещото задълбочаване на различията между регионите“, призова зам.-министър Николова.
Тя сподели опита на България в тази връзка и посочи, че 22% от средствата, предоставени от структурните фондове на ЕС, са съсредоточени в изпълнението на интегрирани планове за градско развитие, които към настоящия момент се реализират в 67 български града.  „Ефектът от кохезионната политика в големите градове  е безспорен и осезаем. Но същевременно не трябва да забравяме малките населени места, тъй като те имат своето функционално значение за развитието на регионите като цяло“, категорична бе зам.-министър Николова.
Форумът „CITIES 2017”, който се проведе в периода 27-28 ноември в Ротердам бе под мотото "Заедно работим за по-добри градове". Сред участниците в него бяха еврокомисарят по регионална политика г-жа Корина Крецу, кметът на Ротердам Ахмед  Абуталеб, Хуан Клос, изпълнителен директор на Хабитат на ООН, г-жа Kajsa Ollongren, вицепремиер и министър на вътрешните работи на Холандия, вицепрезидентът на ЕИБ Вазио Хюдак, президентът на Комитета на регионите Карл Ламберц, кметовете на Виена, Хага, Атина, Стокхолм, членове на Европейския парламент и др. Приветствие към участниците отправи заместник-председателят на ЕК Юрки Катайнен.
В рамките на форума бе стартирана нова платформа за инвестиции и финансиране в градовете – URBIS, която е съвместно разработена от ЕК и ЕИБ и е предназначена за целия ЕС.

Източник: Министерски съвет
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside