Начало arrow Новини arrow Париж е най-иновативен европейски град през 2017  
Париж е най-иновативен европейски град през 2017 Печат
15 ноември 2017
1Европейската комисия връчи на Париж (Франция) наградата за европейска столица на иновациите (iCapital) от 2017 г. на стойност 1 000 000 евро.

Наградата iCapital , предоставена по програмата за научни изследвания и иновации на ЕС "Хоризонт 2020", признава Париж за неговата  иновационната стратегия за приобщаване. Талин (Естония) и Тел Авив (Израел) бяха избрани за второ място и получиха и 100 000 евро. Наградите ще бъдат използвани за по-нататъшно разширяване на иновационните усилия на градовете.

През последното десетилетие Париж е построил повече от 100 000 квадратни метра инкубатори и е домакин на най-големия стартов кампус в света. Освен това градът изразходва 5% от своя бюджет за проекти, предложени и изпълнени от гражданите. Благодарение на тази стратегия гражданите и иноваторите от частния, нестопанския и академичния сектор превърнаха Париж в истински FabCity.

1Талин е отличен с инициативата си да бъде тестова основа за потенциални пробивни технологии. Общината насърчава използването на самоходни автомобили, роботи за доставка на колети и споделяне на пътувания. Tallinn също така въведе иновативна система за електронно пребиваване, която позволява на местните граждани и бизнеса да работят в тясно сътрудничество с чуждестранни предприемачи.

Тел Авив е създал урбанистична лаборатория "Смарт Сити", която свързва иновативни фирми с водещи технологични компании, за да улесни пробивите на иновациите за решаване на градски предизвикателства. Обучението, което е сред приоритетите на Тел Авив, част от наградата ще бъде посветено на укрепването на Инициативата за интелигентно образование, разработена от общината в сътрудничество с учители, родители, студенти и стартиращи местни технологии.

Източник:
Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside