Начало arrow Новини arrow Евробарометър: 55% от българите подкрепят членството в ЕС  
Евробарометър: 55% от българите подкрепят членството в ЕС Печат
29 октомври 2017
2
Проучване
на общественото мнение на Евробарометър за възгледите на гражданите относно Европейския съюз и Европейския парламент:
 ‒ 64% от анкетираните вярват, че страната им има полза от членството в Европейския съюз;
‒ 57% посочват, че членството в ЕС е нещо добро за тях.

Делът на европейските граждани, които вярват, че страната им има полза от членството си в ЕС, е 64%, което представлява увеличение с четири процентни пункта спрямо 2016 г.
Проучването, поръчано от Европейския парламент, показва, че ясно мнозинство от европейските граждани (57%) вярва, че членството в ЕС е нещо добро за държавата им. Това равнище почти се връща до стойностите от 2007 г., преди финансовата и икономическа криза. Също така 47% от европейците смятат, че гласът им се зачита в ЕС, което е най-добрият резултат след изборите за Европейски парламент през 2009 г. Проучването „Парламетър“ 2017 на Евробарометър е проведено сред 27 881 граждани в 28-те държави членки на ЕС.

В България подкрепата за членството в ЕС е 55%, малко по-ниска от средното за ЕС, но също така с шест процентни пункта по-висока в сравнение с 2016 г.

Фокусът на проучването на „Парламетър“ е върху обществените нагласи относно членството в ЕС и ползите от него, приоритетите, действията и мисията на ЕП, както и дали гласът на гражданите се чува на европейско ниво.
Проучването потвърждава все по-благоприятното отношение на гражданите към ЕС, тенденция, наблюдавана в проучванията от 2016 г. насам.

Проучването „Парламетър“ 2017 е проведено между 23 септември и 2 октомври 2017 г. чрез преки стандартизирани интервюта сред 27 881 европейци на възраст от 15 години нагоре във всички 28 страни членки на ЕС.

Данни за България
 
Източник: Информационно бюро на ЕП
 
22-3
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside