Начало arrow Новини arrow Церемония на отличените с наградата за европейски гражданин  
Церемония на отличените с наградата за европейски гражданин Печат
15 октомври 2017
3Хора и организации от всички краища на ЕС дойдоха в Европейския парламент на 11 октомври за церемония, която отбелязва техния принос към Европа.

Наградата за европейски гражданин се връчва всяка година на проекти и личности, които спомагат за сътрудничеството в Европа и популяризирането на европейските ценности. Лауреатите за 2017 г. са 49 от 26 страни. След като вече получиха медалите си в родните си страни, сега те се събраха на обща церемония в Брюксел.
 
3Заместник-председателката на ЕП Силви Гийом, която води журито за наградата, заяви: „Европейският парламент иска да хвърли светлина върху тези успешни проекти. Гражданите имат своя глас и наградата за европейски гражданин отлично демонстрира, че ние се вслушваме в тях“.

Наградата за европейски гражданин се присъжда от 2008 г., като с нея Парламентът отличава инициативи, които улесняват презграничното сътрудничество, насърчават по-доброто разбирателство в ЕС или утвърждават ценности като достойнство, свобода и солидарност.
3Наградата е със символична стойност.
 Всеки депутат в ЕП има право да предложи по един кандидат, който може да бъде отделен човек, група или организация. Национални журита от депутати подреждат номинираните според своите предпочитания. Крайното решение за носителите на наградата се взема от комисия, в която участват заместник-председатели на Парламента, бивши председатели на ЕП и други изтъкнати личности.
Вижте списъка на отличените през 2017 г.

Източник: Европейски парламент
 
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside