Начало arrow Новини arrow Първо лято без скъп роуминг - реакцията на европейците  
Първо лято без скъп роуминг - реакцията на европейците Печат
15 октомври 2017
2Първото лято без такси за роуминг показва, че европейците са запознати с новите правила и са започнали да променят навиците си, когато пътуват в чужбина в рамките на ЕС.

Според експресно проучване на Евробарометър  голямо мнозинство от европейските граждани признава ползите от роуминга без допълнителни такси. Благодарение на новите правила за роуминга в ЕС в сила от 15 юни 2017 г. потребителите могат да използват своите мобилни телефони, когато пътуват в чужбина в ЕС, без да плащат допълнителни такси - все едно са в собствената си страна. Проучването показва, че 71% от европейците знаят, че таксите за роуминг са премахнати, а 72% смятат, че те или техни познати ще се възползват от това. Осведомеността за новите правила нараства до 86% сред тези, които са пътували след 15 юни.

Пътниците започват да променят навиците си

Експресното проучване на Евробарометър относно роуминга беше проведено в края на август след ваканционния период. Резултатите показват, че през това лято - първото без допълнителни такси за роуминг за пътуващите в ЕС - хората са започнали да променят поведението си, когато използват мобилните си телефони в чужбина:
- Делът на пътниците, които са използвали мобилни данни при роуминг толкова често, колкото у дома, се е удвоил сред лицата, които са пътували след 15 юни 2017 г. (31%) спрямо онези, които са пътували през месеците преди това (15%).
- Делът на пътниците, които никога не са използвали пренос на мобилни данни в чужбина, е намалял наполовина след 15 юни 2017 г. (21%) в сравнение с месеца, предшестващ тази дата (42%).
- Като цяло, използването на мобилни телефони в чужбина се увеличава, като по-малко пътници изключват телефоните си (12%) в сравнение с преди 15 юни (20%).
- При все това 60% от пътуващите все още ограничават ползването на мобилни телефони при пътуване в друга държава - членка на ЕС, от 15 юни 2017 г. насам, в сравнение с използването на мобилни телефони в своята страна.

Комисията продължава да следи изпълнението на правилата
След първото лято без допълнителни такси за роуминг може да се отбележи, че като цяло мобилните оператори спазват новите правила. Комисията, в тясно сътрудничество с националните регулатори, които са пряко отговорни за осигуряване на изпълнението на правилата, ще продължи да следи развитието на пазарите на мобилни услуги в държавите членки, за да гарантира, че операторите продължават да спазват новите правила и че потребителите се ползват от премахването на таксите за роуминг.

Източник: Европейска комисия
2
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside