Начало arrow Текущи покани arrow Програма за училища посланици на Европейския парламент  
Програма за училища посланици на Европейския парламент Печат
15 септември 2017
5През учебната 2017 – 2018 година Европейският парламент продължава прилагането на своята образователна инициатива – Програмата за училища посланици на Европейския парламент , която е насочена към ученици от средни и професионални училища. Тя цели да подобри осведомеността сред учащите относно ЕС, европейското гражданство и парламентарна демокрация, както и ЕП като институция, която представлява гражданите на ЕС и с която те могат да си взаимодействат, за да се включат активно в създаването на европейския дневен ред.
От тази учебна година Програмата се провежда в цялата страна, като броят на допуснатите до участие учебни заведения ще бъде 30.

Кампанията за кандидатстване започна на 5 септември, а заявки за участие ще се приемат до 12:00 часа на 29 септември 2017 г.

Кандидатстването за участие се осъществява чрез попълване на онлайн формуляр .

Програмата за училища посланици на ЕП се стреми да разясни на младежите в горния курс на обучение техните права като европейски граждани, да ги запознае с работата на техните представители в ЕП, както и да им покаже как те самите биха могли да оказват влияние върху политическия и демократичен живот в Европейския съюз. За втора поредна година Министерството на образованието и науката дава висока оценка и подкрепя провеждането на Програмата, като изразява увереност, че обхващането на повече училища ще допринесе за придобиването на нови знания и умения както от учениците, така и от учителите.
Цел, която трябва бъде постигната с течение на годините, е развиването на дълготрайни взаимоотношения и партньорства между  учили-
щата и Информационното бюро на ЕП, както и създаването на устойчива мрежа от учители като разпространители на знание за ЕС.
Учебната програма за училища посланици на ЕП се ръководи от най-малко един преподавател за всяко участващо училище. В ще осигурим встъпително и задълбочено обучения за това как работи Програмата, за ролята и дейностите на ЕП, ще предоставим и подходящи учебни материали. В края на годината участващите училища, които отговарят на изискванията на Програмата и са осъществили желаните дейности, ще бъдат сертифицирани като училища посланици на ЕП и ще получат плакет на специална церемония. Учениците от най-добре представилото се училище ще имат възможността да осъществят пътуване до Страсбург в рамките на програмата „Евроскола“ на ЕП, а най-активните преподаватели – да участват в организирани в Брюксел или Страсбург семинари за учители от целия ЕС.

Източник:
Информационно бюро на ЕП
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside