Начало arrow Новини arrow Българското председателство на Съвета на Европейския съюз  
EUROPE DIRECT
Начало
Новини
Събития
Текущи покани
Програми
Услуги на центъра
Въпроси
Контакт
Библиотека
Фотогалерия
Архив на новините
Видео
Аудио
Мисия възможна!
План "Юнкер"
Обща информация Обща информация
Новини
Медии
Инф. материали
Полезни връзки
Анкета
Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение! Използвали ли сте информационен център на Europe Direct наскоро? Искаме да чуем вашето мнение!
Последни новини
Партньори
ГТТП - Приемна структура ГТТП - Приемна структура
Дарик Радио Габрово - медиен партньор Дарик Радио Габрово - медиен партньор
Вестник Вестник "100 Вести" - медиен партньор
GDPR
Декларацията за поверителност на личните данни на ГТТП
Българското председателство на Съвета на Европейския съюз Печат
15 септември 2017
3Министерският съвет одобри проект на Програма на Република България за Председателството на Съвета на Европейския съюз в началото на 2018 г. Документът определя политическата рамка и дефинира основните послания и конкретни теми, по които нашата страна ще работи през първата половина на следващата година.

Водещ принцип на работа по време на Председателството на България ще бъде запазването на единството и солидарността между държавите-членки. Като страна председател нашата страна ще отправи три основни послания:
- Консенсус – с фокус сигурността, превенцията на радикализация, миграцията, правосъдието, бъдещето на Западните Балкани и устойчив интегриран подход за Дунавския и Черноморски регион;
- Конкурентоспособност – с фокус Единен пазар, подкрепа на предприемачеството, малките и средни предприятия и стартиращите фирми, постигане на икономически растеж и създаване на работни места, задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, устойчива околна среда, ефективен Енергиен съюз;
- Кохезия – с фокус новата Многогодишна финансова рамка, инвестиции в растеж и заетост, бъдещето на Кохезионната политика след 2020 г. и Европейските структурни и инвестиционни фондове, опростяване и модернизиране на Общата селскостопанска политика и културно наследство.

С оглед постигане на максимално широк обществен консенсус, ще бъде стартиран обществен дебат с всички заинтересовани страни, в т. ч. Народното събрание, социално-икономическите партньори, академичната общност, неправителствени организации и широката общественост.
Дебатите по приоритетите ще проведат през септември и октомври, като целта през ноември те да бъдат окончателно одобрени.

„Към нашите три приоритета - консенсус, конкурентоспособност и кохезия, добавяме и култура като четвъртото "К". Идната 2018 г. е Европейска година на културно-историческото наследство и нейното начало ще бъде дадено именно в София с откриването на Българското председателство на 4 януари. Искаме да покажем България и богатото й културно-историческо наследство и традиции“. - Това каза министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова на конференция по повод навършването на 10 години от присъединяването на България към ЕС и предстоящото председателство на Съвета на ЕС, организирана от фондация "Конрад Аденауер".

Източник: МБПЕС
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside