Начало arrow Новини arrow Състояние на Съюза през 2017 г.  
Състояние на Съюза през 2017 г. Печат
15 септември 2017
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер произнесе пред членовете на Европейския парламент в Страсбург своята реч за състоянието на Съюза през 2017 г.

Той представи своите приоритети за следващата година и очерта своята визия за развитието на Европейския съюз до 2025 г. Представи също така пътна карта за по-обединен, по-силен и по-демократичен Съюз.

Основни послания в речта за състоянието на съюза през 2017 г.:

Попътен вятър
„Десет години след началото на кризата европейската икономика най-сетне се съвзема, а това възвръща нашето доверие. Лидерите на ЕС-27, Парламентът и Комисията връщат Европа обратно в нашия Съюз. Заедно връщаме Съюза обратно в нашия Съюз.“
Постоянен курс „Отправили сме взор към бъдещето и затова не можем да си позволим да се отклоним от курса. (…) Трябва да довършим започнатото в Братислава.“
Търговия: „Партньори от целия свят започнаха да се редят на опашка, за да подпишат търговски споразумения с нас. (…) Днес предлагаме да започнем търговски преговори с Австралия и Нова Зеландия."
Промишленост: „Гордея се с нашата автомобилна промишленост. Шокирам се обаче, когато потребителите съзнателно и умишлено биват подвеждани.
Борба с изменението на климата: „Изправена пред срива на амбициите на Съединените американски щати в това отношение, Европа ще направи необходимото да върне величието на нашата планета. Това е общото наследство на цялото човечество.“
Киберсигурност: „Кибератаките могат да бъдат по-опасни за демократичната и икономическата стабилност от оръжията и танковете. (…) Днес Комисията предлага нови инструменти, включително европейска агенция за киберсигурност, които да ни помогнат да се защитим."

Контекст
Всяка година през септември председателят на ЕК произнася своята реч за състоянието на Съюза пред ЕП, в която прави преглед на постигнатото през изминалата година и представя приоритетите за предстоящата година. Председателят посочва и начина, по който Комисията ще се справи с най-неотложните предизвикателства, пред които е изправен ЕС. След речта се провежда разискване в пленарната зала. Това поставя началото на диалога с ЕП и Съвета за подготовка на работната програма на Комисията за следващата година.
Освен това председателят Юнкер и първият заместник-председател Тимерманс изпратиха днес писмо за намеренията до председателя на ЕП и до председателството на Съвета, в което са представени подробно действията, които Комисията възнамерява да предприеме посредством законодателни и други инициативи до края на следващата година (в конкретния случай 2018 г.). Това е изрично предвидено в Рамковото споразумение от 2010 г. за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия.

За повече информация
Брошура за състоянието на Съюза през 2017 г.
Уебстраница, посветена на състоянието на Съюза през 2017 г.
Десетте политически приоритета на ЕК

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside