Начало arrow Новини arrow Органични храни: договорени са нови правила за етикетиране в ЕС  
Органични храни: договорени са нови правила за етикетиране в ЕС Печат
14 юли 2017
2- По-строги проверки по веригата за доставки;
- Нови правила против замърсяване на храните в ЕС;
- Вносните храни трябва да отговарят на стандартите на ЕС.
Нови правила за повишаване на доверието на потребителите в органичните продукти и за освобождаване на потенциала за развитие на този сектор бяха неофициално договорени от преговарящите на Съвета на 28 юни 2017 г.

- Строги проверки по веригата за доставки, базирани на оценка на риска, които, по настояване на Парламента, ще бъдат провеждани на място и за всички оператори най-малко веднъж на годишно или веднъж на две години, ако не са установени измами през последните 3 години.
- Вносните продукти трябва да отговарят на европейските стандарти: настоящите правила за „еквивалентност“, изискващи страните извън ЕС да спазват подобни, но не и напълно еднакви стандарти, ще бъдат поетапно прекратени през следващите 5 години. За да бъде избегнато внезапното прекъсване на веригата за доставки, Комисията би могла да позволи за период от 2 години, който може да бъде подновен, вноса на специфични продукти дори и те да не отговарят напълно на европейските стандарти (например поради специфични климатични условия).
 - Замърсяване с пестициди: земеделските производители ще бъдат задължени да прилагат предпазни мерки против замърсяване. В случай на заподозряна наличност на неоторизиран пестицид или тор крайният продукт не би могъл да носи етикет за органичен продукт до провеждане на разследване. Ако замърсяването е било съзнателно или фермерът не е успял да приложи нововъведените предпазни мерки, продуктът ще изгуби статута си на „органичен продукт“.
- Страните членки, които понастоящем прилагат прагове за неоторизирани вещества в органичните храни като пестициди, биха могли да продължат да го правят, ако позволят достъпа на органични храни от други държави членки, отговарящи на правилата на ЕС, до техните пазари.

Четири години след влизането в сила на тези правила Комисията трябва да представи доклад за ефективността на правилата на ЕС срещу замърсяване на хранителни продукти и националните прагове и ако е наложително, да представи проект за законодателство, което да ги хармонизира.

Процедурно досие, съдържащо всички стъпки и документи

Следващи стъпки:
Договореният текст трябва да бъде одобрен от Комисията по земеделие, Европейския парламент и Съвета, преди да може да влезе в сила. Той ще влезе в сила на 1 юли 2020 г.

Източник: Информационно бюро на ЕП
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside