Начало arrow Новини arrow Предлагането на работни места и стажове напредва по план  
Предлагането на работни места и стажове напредва по план Печат
14 юли 2017
1Половин година след като Европейската комисия стартира Европейския корпус за солидарност и след свързването на кандидатите и работодателите за доброволчески назначения, започнало през март 2017 г., сега се откриват и хиляди възможности за работни места и стаж.

За тази цел Европейската комисия подкрепя два проекта, ръководени от италианските и френските публични служби по заетостта, които ще предложат свързани със солидарността работа или стаж в друга държава от ЕС на 6000 млади хора.
Двата проекта са ръководени от френската публична служба по заетостта („Pole Emploi“) и италианската Национална агенция за активни политики за заетост (ANPAL) . Те обединяват публични служби по заетостта и о организации от различни държави — членки на ЕС, например организации на работодателите и институти за обучение, за да предоставят възможности за работа или стаж в области, свързани със солидарността, на младежи на възраст между 18 и 30 години. Избраните участници ще могат да се включат в широка гама от дейности като здравеопазване, социална интеграция, опазване на околната среда, помощ за мигрантите и бежанците или хранителни помощи в друга държава от ЕС.
Проектите ще установят връзка с работодатели, ще гарантират подбирането на подходящи кандидати и ще предоставят на участниците финансова и други видове подкрепа, като например обучение. Проектите се финансират с над 14 милиона евро от Програмата за заетост и социални иновации.

График и следващи стъпки

Двата проекта ще продължат до март 2019 г.

Успоредно с това Европейският корпус за солидарност ще бъде доразвиван и консолидиран. Целта е да се предоставят 100 000 места до края на 2020 г.

Опитът, извлечен от стартиращите два нови проекта, , ще спомогне да се положат основите за разгръщането на Европейския корпус за солидарност до 2020 г. Двата проекта ще продължат да подкрепят млади хора в намирането на работа и стажове в чужбина до пролетта на 2019 г. и ще работят заедно с други проекти за професионални стажове по линия на Европейския корпус за солидарност.

Повече информация
Информационен документ: Работа и стажове в рамките на Европейския корпус за солидарност: как функционира и как да се присъедините
Информационен документ: Европейският корпус за солидарност в перспектива
Информационен фиш за организации
Информационна бележка: Въпроси и отговори за Европейския корпус за солидарност
Информационна бележка: Европейският корпус за солидарност в перспектива: въпроси и отговори

Източник: Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside