Начало arrow Новини arrow Одобрена програмата на Триото Естония – България - Австрия  
Одобрена програмата на Триото Естония – България - Австрия Печат
30 юни 2017
2Съветът по общи въпроси одобри с единодушие 18-месечната програма на Съвета на Европейския съюз на Триото Естония – България – Австрия в Брюксел на 20 юни 2017 г.

Преговорите по програмата на трите страни, които ще председателстват Съвета на ЕС от 1 юли 2017 до 31 декември 2018 г., бяха финализирани на 31 май в София под домакинството на министър Лиляна Павлова. Програмата на Триото предстои да бъде подписана от министър-председателите на трите държави на 23 юни 2017 г. в рамките на Европейския съвет.
„Благодаря за конструктивното сътрудничество на партньорите ни от Естония и Австрия, както и на Генералния секретариат на Съвета за подкрепата и приноса за програмата“, каза министър Лиляна Павлова в изказването си пред Съвета по общи въпроси.

Министър Павлова обяви основните приоритети:
- „Съюз за работни места, растеж и конкурентоспособност“,
- „Съюз, който оправомощава и защитава всички свои граждани“,
- „Към енергиен съюз с насочена към бъдещето политика в областта на климата“,
- „Съюз на свобода, сигурност и правосъдие“, „Съюзът като мощен фактор на световната сцена“.


Министърът за Българското председателство обърна внимание и на приоритетите конкретно на Българското председателство: сигурността и миграцията,
- бъдещето на кохезионната политика
- бъдещото на дигиталния пазар.
Освен това, България като страна на Балканите, ще се опита да постави един много специален фокус на Западните Балкани и да работи усилено за бъдещето и европейската перспективата на гражданите от този район.
„Опитахме се да намерим баланса между стратегическите и специфичните приоритети за всяка страна. Запазихме и гъвкавостта на програмата, за да успеем да откликнем ва всички предизвикателства и да реагираме при кризисни ситуации“, допълни министър Павлова.
Готови сме да поемем председателството от Естония и да продължим да работим в близко сътрудничество с Триото и за бъдещето на Европейския съюз, подчерта в изказването си министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС.

Източник: http://www.eu2018bg.bg/
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside