Начало arrow Новини arrow Мобилно приложение за годишнината на програма „Еразъм“  
Мобилно приложение за годишнината на програма „Еразъм“ Печат
14 юни 2017
5ЕС чества 30-та годишнина на програмата „Еразъм“ за обмен в чужбина, в която досега са взели участие 9 милиона души. По повод годишнината Комисията въвежда мобилно приложение.
Приложението е предназначено за студенти, учащи в областта на професионалното образование и участници в младежки обмени и ще улесни действията на младите хора по линия на „Еразъм+“.  
Мобилното приложение „Еразъм+“ е важна придобивка за програма, която през периода 2014-2020 г. ще оказва подкрепа на повече от 4 милиона души да учат, да се обучават и да извършват доброволческа дейност в чужбина. То ще бъде ориентир за студентите, учащите в областта на професионалното образование и младите хора през цялото им обучение по линия на „Еразъм+“. Това ще спомогне програмата да стане по-приобщаваща и достъпна за всички. Комисията е поела сериозен ангажимент да изгради, заедно с поколението „Еразъм+“, бъдещето на програма „Еразъм+“ и след 2020 г., като целта е програмата да стане по-солидна и да се гарантира, че тя ще достигне до още по-широк кръг от млади хора.
Мобилното приложение „Еразъм+“ ще даде възможност на участниците:
- Лесно да проследяват своя напредък по различните административни стъпки - преди, по време и след престоя си в чужбина.
Чрез приложението студентите ще могат и да договарят и подписват онлайн своите споразумения за учебна дейност, както с изпращащите, така и с приемащите университети;
- Да обменят и да гласуват за предпочитаните от тях съвети, за да помогнат на други хора да се интегрират в местните общности; както и
- Да подобрят езиковите си умения посредством пряка връзка към платформата за онлайн езикова подкрепа по „Еразъм+ “, която предлага онлайн курсове с преподавател и интерактивно наставничество на живо.
Първата версия на приложението вече е достъпна както за iOS, така и за Android. Чрез нови характеристики и постоянно актуализиране достъпът до него скоро ще бъде разширен, за да бъдат включени и други групи участници в програмата „Еразъм+“, като същевременно се гарантира, че приложението отговаря и на бъдещите нужди на поколението „Еразъм+“.

От началото през 1987 г. досега в обмен в чужбина са участвали 9 милиона души. На днешното празненство в Страсбург председателите на EП и на ЕК ще връчат символична награда за 9-милионния участник по програма „Еразъм+“ на 33 представители на поколението „Еразъм+“ — по един от всяка от участващите европейски държави. Церемонията по награждаването ще бъде последвана от дебати относно бъдещето на програмата „Еразъм+“ след 2020 г. с участието на млади хора, участници и организации по програма „Еразъм+“, НПО, членове на Европейския парламент, както и настоящи и бивши членове на Европейската комисия — включително тези, които са допринесли за създаването на първоначалната програма „Еразъм“.

Източник:
Европейска комисия
 
Webdesign by Webmedie.dk Ny hjemmeside